Прокуратурата обяви защо не разследва Мишо Бирата и Чакъра

Заради обвинения, че се разчистват дела около Бойко Борисов, прокуратурата публикува постановленията за прекратяването на делата "Мишо Бирата" и "Чакъра".

Както стана ясно, магистратите са прекратили разследванията за записите с Борисов и шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов за Михаил Михов миналия месец, както и разследването за смъртта на Тодор Димов-Чакъра в края на юни. Борисов  е свързан с разследването за Чакъра, тъй като през 2003 г. като главен секретар на МВР ръководи акцията за ареста му, завършила с фатален край.

Прокуратуратаняма практика да дава публичностна постановленията си.

Оттам обаче мотивираха действията си заради много запитвания от медиите, "както и едностранчивото и невярно  представяне на фактите и причините за прекратяването на две досъдебни  производства, отразени в публикация на в. “Капитал“ от 20 август 2014 г.  „Прокуратурата разчиства едно по едно делата около Борисов преди  изборите. Тихомълком са прекратени разследванията за Мишо Бирата и  Чакъра“.

В публикуваните постановления са заличени имената на прокурорите, които са ги подписали.

Вижте постановлението за делото за записите >>

Вижте постановлението за Тодор Димов >>

Мотивът, с който разследването "срещу неизвестен извършител" по делото за Махаил Михов-Мишо Бирата е прекратено, е, че не е открито престъпление. Според прокуратурата липсва автентичният разговор между експремиера и тогавашния и настоящ шеф на митниците.

Анализът на записаните телефонни разговори не показва престъпление по чл. 357 от Наказателния кодекс, който се отнася за класифицираната информация.

И при разследването за смъртта на Чакъра изводът е, че не е извършено престъпление. Действията на командосите и полицейските служители при опита за задържане му в края на 2003 г. са били "общественонеобходими и всъщност  единствените възможни“ съгласно разпоредбите на Закона за МВР.

Обвинителите констатират "съответствие между характера и степента на извършваното престъпление от Тодоров и предприеманите от полицията  мерки". Нарежданията на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисовса били в съответствие със закона, след като Чакъра направил опит да убие полицаи. Борисов никога не е бил обвиняван за убийството на Чакъра.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини