Желаещите да ни управляват са по-малко от миналогодишните, отчете ЦИК

Окончателната съдба за участието в изборите на девет партии и две коалиции е под въпрос, тъй като ГРАО има срок до 23 август да провери събраните от тях подписки. Това обяви на брифинг говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Интересен факт около подготовката на предсрочния парламентарен вот е, че желаещите да участват в следващото управление на страната са сравнително по-малко от тези от предсрочните парламентарни избори през изминалата 2013-та година. Тогава в битката са се включили общо 63 партии и седем коалиции.

Значително по-малко са били участниците на парламентарните избори през 2005-та година, когато общо е имало 22 партии и коалици, както и през 2009-та година - 18 партии и коалиции.

Говорителят на ЦИК съобщи, че общо 22 политически партии и 7 коалиции са подалите в срок документи с искане за включване в изборната битка през този октомври.

Важна предстояща дата е 25 август, когато е последният срок общинската администрация да публикува предварителните списъци с избирателите в местността, обясни Андреев. До тогава печатните и електронните медии трябва да обявят тарифите и условията във връзка с отразяването на предизборната кампания.

Ключова дата е и 2-ри септември, когато партиите и коалиците трябва да регистрират кандидатските си листи. След това предстои и жребият за определяне на местата в изборната бюлетина.

Припомняме, че вчера изтече последният възможен срок за вписване на партиите и коалиците за участие в парламентарните избори. Инициативните комитети, които издигат свои независими кандидати, могат да се регистрират в ЦИК до 25 август. Обжалвания на решенията на комисията могат да постъпват до 30-ти август. До тогава могат да се направят и промени в коалициите.

По отношение на БКП и ДругатаБГ - двете партии, които за момента са с отказана регистрация за участие в изборната надпревара, Александър Андреев обясни, че ситуацията около БКП е по-сложна. Причината е, че партията е подала в ЦИК две заявления с искане за регистрация, първото от нейния председател Зонка Спасова, а второто от Крум Захариев. Към заявлението на Захариев не е бил приложен списък с необходимата подписка от 2500 избиратели, а предадените от председателя на БКП подписи пък не достигали. Впоследствие Спасова предала още подписи, каквото било указанието на Комисията, които в момента се проверяват от ГРАО.

Именно заради това ЦИК е отказала за момента регистрацията на БКП като участник във вота на 5 октомври. Очаква се резултатът от проверката.

За неуспешния старт и на партия "Друга България" от ЦИК отново потвърдиха, че причината за момента да нямат право на участие в изборите, е че са пропуснали да предоставят подписката си в електронен вид, както е разписано в Изборния кодекс.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини