Пъстролист столетник цъфна в Балчик

Сн.: ubg-bg.com

Университетската ботаническа градина в Балчик пъстролистен столетник - Agave Americana, разцъфтя за първи път в живота си, съобщиха от парка.

Съцветието му, обагрено в жълто, се извисява на близо осем метра височина, но атрактивното растение скоро ще загине. Красивите му цветове ще радват посетителите още около десетина дни.

"Сукулентът, за който е характерно свойството монокарпия, цъфти и плодоноси само веднъж в живота си, след което умира", поясни пред БТА Десислав Димитров, куратор на растителна колекция и хербариум в Ботаническата градина.

По думите му сърцевината на агавето е много богата на захари и в Мексико и в Аризона и Тексас в САЩ, откъдето произхожда, от растението се вари текила. От влакната, които се извличат от листата, се правят въжета и рогозки.

По ирония, въпреки името си, столетникът рядко достига средна възраст дори в естествени условия, а обичайно жизненият му цикъл е между 10-30 години.

Екземплярът в Ботаническата градина е 50-годишен, добави кураторът на растителната колекция.

В парка цветовете на сукулента се опрашват от пчели за разлика от родината му, където това вършат колибрите.

Столетникът е към края на своя цъфтеж, стъблото му омеква и е вързано, за да не падне, посочиха ботаниците.

Семената от агавето ще бъдат събрани и паркът ще ги включи в научния обмен с чуждестранни ботанически градини.

В Балчик растат още два екземпляра Agave Americana, които са на възраст 25-30 години, и в близките лета също се очаква да цъфнат, казаха от Университетската ботаническа градина.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини