Могерини смята да играе важна роля в Европейската комисия

Новият върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини смята да изпълнява пълноценно и ролята си на заместник председател на Комисията. В нея тя ще бъде най-високопоставеният социалист, отбелязва АФП.

"Имам намерение да участвам във всички заседания на Комисията..., целта е ясна, ще бъде върховен представител за външната политика и заместник председател на Комисията, където ще следя въпросите отблизо", заяви в интервю за Corriere Della Sera Могерини, която в момента е външен министър на Италия. В събота тя беше избрана начело на европейската дипломация, припомня БГНЕС.

"Допълвам, че ще правя още нещо – в Комисията съм най-високопоставената представител на социалистите и смятам да играя политическа роля", допълни министърът, която е член на Демократическата партия.

В отговор на критиките, че й липсва опит, 41-годишната италианка подчерта, че от 20 години се занимава "изключително с международни и европейски въпроси". Тя увери, че разполага с "широка" мрежа от контакти в чужбина. "Тя не включва бивши премиери или бивши министри, но може би включва бъдещи премиери и вече е богата на множество действащи министри", категорична е Могерини.

Запитана за ситуацията в Украйна, италианския министъра заяви, че руският президент Владимир Путин "никога не е спазвал ангажиментите, поети по различни поводи" и че "Кремъл действа срещу интересите на своя народ". "В интерес на Украйна, на Европа и на Русия е кризата да има политическо, а не военно решение, което просто не съществува", допълни тя.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини