Служебният кабинет смекчи визията за Русия, но хибридната война остава

Съветът по сигурността направи втори опит да завърши позицията на България за срещата на върха на НАТО. Документът, който обявява Русия за заплаха, е редактиран до късно снощи и тази сутрин е представен наново на премиера Георги Близнашки.

Източници на bTV обясниха, че „Визията 2020" на военния министър Велизар Шаламанов е претърпяла известна промяна, като текстовете, които директно посочват Русия като заплаха, са смекчени, но запазват смисъла за променената среда за сигурност след анексирането на Крим от руската федерация.

Формулировката за хибридната война е запазена. В документа е запазен и ангажиментът за 1,5% от БВП за отбрана още през 2015 година и отделяне на 15% от военния бюджет за инвестиции в отбраната. Сега нивото е по-ниско и служебното правителство трябва да посочи пътя за излизане от ситуацията, категоричен е военният министър.

Ясно е посочена амбицията на служебното правителство да се гарантира 15-20 процента за инвестиции в отбраната и модернизиране на армията. В лекция при откриването на учебната година във военната академия министърът припомни, че без приоритет в последните години са похарчени 2 милиарда лева за вертолети, транспортни самолети и кораби, които не дават бойни способности, обясни военният министър.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ге
    Ген. Дондуков
    1 0
    14:40, 1 сеп 2014
    А бе преди да правиш визия на някого, си виш наср...я гашко!
Последни новини