„Ислямска държава“ обезглавила командир, охранявал Фоули

Джихадистите от „Ислямска държава” са екзекутирали командир, охранявал американския журналист Джеймс Фоули, докато бил в плен.
Абу Убайда Алмагхриби, който бил един от главните командири на групировката, бил обезглавен, защото го заподозрели в шпионаж в полза на британското разузнаване МИ6, пише „Дейли мейл”, цитиран от bTV.

Алмагхриби бил ръководител на силите за сигурност на „Ислямска държава“ в Алепо в северната част на Сирия. Освен това той бил начело на затвора, в който е държан Фоули.

Предполага се, че Абу Убайда е холандски гражданин от марокански произход. Неговата истинска самоличност не е известна.

„Ислямска държава“ твърди, че той е бил екзекутиран ден след появата на видеото с обезглавяването на Джеймс Фоули.

Марокански медии съобщиха за екзекуцията на Абу Убайда. Западни експерти пък видяха в ликвидирането му признаци на страх и изнервяне по високите етажи на „Ислямска държава”.

19-годишен джихадист от Белгия е дал на западните разузнавателните агенции, включително МИ6, ключова информация за групата, която е държала Джеймс Фоули и други пленници в Алепо.

По думите на Джеджон Бонтинк, заедно с Фоули в продължение на 3 седмици били държани от белгийски ислямисти, наричащи се „Shariah4Belgium”.

Когато обаче терористичната група се изтеглила от Алепо миналата година, затворниците били отведени в бастиона на „Ислямска държава“ в Рака.

Именно там Джеджон е успял да избяга или е бил освободен.

Бонтинк твърди, че британците-джихадисти, по-известни като „Бийтълс” не са сред онези, които са пленили него и Фоули.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини