Болници и чиновници остават без пари

Болници и чиновници може да останат без пари, а диабетиците ще трябва да си плащат лекарствата, ако бюджетът на касата и на държавата не бъде актуализиран. Тези притеснения изразиха представители на пациентски организации и на правителството.

Хроничното недофинансиране в бюджета за здраве принуди Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да поиска още 117 млн. лв. чрез нова актуализация на бюджета. Новината съобщи пред тристранката вчера зам.-финансовият министър Кирил Ананиев, който е и председател на надзорния съвет на касата. Ако стане, това ще е втората за тази година актуализация на бюджета на здравната каса, на която в последните дни на кабинета "Орешарски" бяха отпуснати допълнителни 225 млн. лв.

Засега не е ясно дали е възможно исканите допълнително пари да се осигурят, допълва "Труд".

Запитан няма ли да се режат разходите на министерства, за да се намерят парите, Ананиев отговори, че това е невъзможно, тъй като има ведомства, които в края на годината няма да имат пари за заплати. Наскоро се разбра, че регионалното и външното, както и Министерският съвет са похарчили по-голямата част от определените им в бюджета разходи за тази година.

Поисканите от здравната каса пари са необходими за лекарства за домашно лечение и за болнична помощ, тъй като сегашните ще свършат след октомври, мотивирала се е НЗОК. Става въпрос за онкоболните, диабетиците и бъбречно болните. Тези лекарства се покриват частично или напълно от касата, но може да се наложи пациентите да плащат цялата им стойност.

В случай че не се стигне до втората актуализация на бюджета на касата, има опасност парите за дейността на болниците, отчетена през ноември, да се плати чак от бюджета на институцията за 2015 година. Това означава здравните заведения да останат без оперативни средства и да задлъжнеят още повече към доставчиците на консумативи.
Синдикатите подкрепят втора актуализация на бюджета на касата. Работодателите обаче настояват средствата да се отпуснат само срещу реформи.

Източник: http://news.ibox.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини