Димо Каменов:”Република БГ” е шансът на кърджалийци ,които не продават гласа си

Димо Каменов

Димо Кменов,водач на листата на ПП”Република БГ”пред Кърджали бг вести:

- На дебата по БТВ от Кърджали нито една от партиите на статуквото не говореше за болната тема купуване на гласове.

-Темата не беше засегната от участниците в дебата, защото е доста парлива за тях. Всички представители на политическото статукво пряко или косвено участват в процеса на купуване на гласове.  Моето мнение е, че няма ясна дефиниция на процеса „купуване на гласове”.

Той  включва разпределението на държавни служби и постове и стига до дарения от партийните субсидии с агитационна цел.

-Като финансист как оценявате финансовото състояние на Община Кърджали, до което я доведе управлението на ДПС?

П-о показател финансова стабилност Община Кърджали се нарежда на последните места в класацията на общините в България. Но това не е най-притеснителното. По-лошото е, че тенденцията през последните няколко години е за влошаване на финансовото състояние. Както знаем органът за управление на една община е общинския съвет. Липсата на сериозна опозиция в него е осезаема. Това е политическата страна на проблема. От друга страна за лошото състояние допринася и липсата на икономика, от която постъпват сериозни приходи. И не на последно място и от съществено значение за състоянието на общинските финанси има и централната власт, която често заиграва с разпределението на бюджетните средства в зависимост от партийната принадлежност на кмета.

-Има ли изход от финансовата криза на Община Кърджали?

-От всяка криза има изход. Иска се воля на управляващите. Необходими са реформи в общинските структури с цел оптимизиране на разходите. Има нужда от сериозен одит и търсене на резерви в приходната част на бюджета, както и в стопанисването на общинската собственост. Трябва да се преразгледа механизма за разпределение на целевите субсидии от централния бюджет. Всичко това трябва да намери приложение в една дългосрочна стратегия за управление и развитие на Община Кърджали. Тази стратегия трябва да бъде прозрачно разработена и в нея да участват както опозицията, така и жителите на общината, и тя да има характер на своеобразен обществен договор, за изпълнението на който всички да носят отговорност.

-Безработицата е най-големия проблем на кърджалийския регион. Защо не идват така дългообещаваните турски инвеститори в региона?

-Безработицата е следствие на икономическия упадък на региона. Липсват не само турски инвеститори, а всякакви, заради изключително тромавата държавна администрация, поради прекалено многото лицензионни и разрешителни режими, липсата на каквато и да е маркетингова инициатива на държавните институции. И малкото инвеститори, които развиват бизнес в региона, постепенно са се превърнали в експлоататори, непризнаващи законовите норми, особено в трудовите отношения. Всичко това говори за едно – неработещи институции и незаинтересованост на управляващите.

-Големи очаквания имаше за региона при отварянето на Маказа. Какво можем да направим за очакванията на региона?

-Отварянето на ГКПП Маказа дава много добри възможности за подобряване на бизнес отношенията между двете страни. И това се вижда в търговския сектор и туризма. Но това не е достатъчно. Трябва местните органи - общините да разработят маркетингови концепции, да се видят възможностите по оперативна програма трансгранично сътрудничество, по която да бъдат изготвени проекти. И това трябва да се направи възможно най-бързо, ако искаме Кърджали и региона да стане любопитна дестинация за инвеститорски интереси.

Въпросите зададе Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини