Фоайето на кино Химик стана арт пространство на съвременното изкуство

Димитровград стана част от Фестивала на съвременното изкуство "Водна кула арт фест на път"

Димитровград стана част от Фестивала на съвременното изкуство "Водна кула арт фест на път". Творби и инсталации на съвременни наши и чужди автори бяха подренени снощи във фоайето на бившето кино "Химик".

Организаторите поясниха, че целта на фестивала е сгради в различни части на страната да се превръщат във временни арт пространства. Начинанието е стартирало във Водната кула в София преди осем години, а Димитровград е станал част от фестивала заради своята Водна кула.

В момента тя не може да се използва като арт пространство, но мястото на изложбата днес не е случайно избрано. Сградата на кино "Химик" е част от архитектурния ансамбъл, който вече е одобрен като част от туристически маршрут в съвета на Европа, припомни Иво Димов, който дойде на откриването.

"Нашата идея в бъдеще е да насищаме тези пространства с различни нестандартни неща", каза кметът. Добави, че от идната пролет започва реализирането на начинанието Водната кула в Димитровград да се превърне в атракция.

Планувал съм срещи със Съюзите на архитектите и художниците, за да чуем тяхното мнение по темата и техните идеи, заяви още градоначалникът. Стана асно, че предстоят и бъдещи съвместни дейности с Фестивала на съвременното изкуство "Водна кула арт фест на път".

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Една от арт инсталациите, разположени във фоайето на кино Химик
Организаторите поясниха, че целта на фестивала е сгради в различни части на страната да се превръщат във временни арт пространства
Изложбата включваше и видео инсталации на чужди автори

Скара, в която се пече виртуално шишче
Една от показаните арт инсталации в кино "Химик"
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини