Дора Янкова: Щастлива съм от възраждането на театъра

Тази вечер съм щастлива. Смолянският театър е възроден. Струваше си усилията, ходенето, срещите и нервите - за това се борих толкова време. Родопският драматичен театър е институция, която е необходима на хората в Смолян, тя ги свързва, крепи в трудни моменти и държи духа им издигнат. Това са думите на Дора Янкова, водач на листата на Коалиция „БСП - лява България” след края на един прекрасен спектакъл – „Майстори“ на Рачо Стоянов,  режисиран от Крум Филипов.

Това бе първото представление на театъра, възкръснал след закриването му през юли 2010,  по идея на тогавашния министър на културата и с постановление на правителството на ГЕРБ. Театърът, който от 1951 г. бе символ на духа на Родопите, първо бе смачкан до сцена, подчинена на пловдивския театър, а после окончателно закрит.

Имаше огромни очаквания на хората театърът да се възстанови. Удовлетворихме  ги. Имаше огромен творчески потенциал, който канализирахме. Има талантлив и енергичен директор, който събра екип и привлече звезди за първото представление, каза Дора Янкова.

Смолян преживява възраждане, каза Райчо Гьорджев, един от най-уважаваните хора в града и бивш директор на театъра. Признателният елит на Смолян, който бе препълнил театралния салон, аплодира Дора Янкова и нейните усилия за възраждането след края на спектакъла.

Режисьорът Крум Филипов заяви, че „Майстори“ ще стане хит на сезона, а театърът – хит.

БСП - Област Смолян
Пресцентър
Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини