ЕК готова да обсъди отстъпки за ”Южен поток” с Русия

ЕК е готова да обсъди с Русия въпроса за строежа на газопровода "Южен поток", включително за допускането на отстъпки от законодателството на ЕС.
Това заяви на пресконференция Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, предаде БТА.

"Винаги сме били готови да обсъждаме "Южен поток" и в случай, че инициаторите на проекта биха поискали отстъпки, ще разгледаме този въпрос", посочи тя.

И подчерта, че в петък (26 септември) ще се проведат тристранни разговори за газа с Русия и Украйна. Ако въпросът за "Южен поток" бъде поставен от руската страна, можем да разговаряме за това, но основната тема ще бъде търсенето на споразумение по настоящия газов спор между Москва и Киев, поясни говорителят.

ЕК съобщи, че в Киев утре предстои среща на министрите от Енергийната общност. На срещата, съпредседателствана от Йотингер и украинския министър Юрий Продан, ще бъде обсъдена европейската енергийна сигурност. В петък в Берлин предстои среща между представители на Русия и Украйна, в която Йотингер ще бъде посредник в търсенето на решение по спора между Киев и Москва за цените на газа, доставяна от Русия на Украйна, както и по въпроси, свързани с преноса на руски газ през украинска територия.

От комисията обаче отрекоха информациите, че са прекратили разследването срещу "Газпром" за ограничаване на конкуренцията в Централна и Източна Европа, предаде БНР.

Прекратени са само разговорите с Русия за постигане на споразумение. Тези разговори, които са част от процедурата в подобни случаи, не са дали резултат, затова са били преустановени, но самото разследване продължава. То започна преди две години заради съмнения, че руският газов гигант затруднява конкуренцията, пречи на разнообразяването на доставките, сегментира пазара и формира несправедливо цените в Централна и Източна Европа.

Общо 8 страни, сред които и България, са обект на проверките от страна на ЕК.

Само преди дни Европарламентът отправи за втори път в последните месеци препоръка проектът "Южен поток" да бъде спрян.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ив
    ИВАН
    0 0
    02:42, 23 сеп 2014
    Хем боли,хем сърби. Русофобията е диагноза.
Последни новини