Цветан Василев ”развенча” три мита за себе си и КТБ

Цветан Василев излезе с изявление към клиентите на КТБ, в което обяви, че има три мита - че е откраднал парите и избягал, че се крие и че банката е пирамида.
Докато чака решението на сръбския съд дали да го екстрадира в България, Василев написа в личния си сайт, че "след динамиката на събитията в последно време" се чувства задължен да изрази своята позиция.

По думите му повече от 3 месеца немалко медии са тиражирали за него "обидни квалификации и небивалици, някои от които подсказващи определени болестни състояния на техните автори".

В изявлението си банкерът посочва три мита, свързани с него и КТБ.

Мит номер едно: Открадна парите и избяга

"Атаката срещу банката започна с откровено пошъл и треторазряден холивудски сюжет, сътворен от местни сценаристи, според които уж съм „поръчал", както се казва на жаргон, Делян Пеевски на трима нищо неподозиращи и невинни хора. По това време бях в командировка и след като разбрах, че целта е да бъда публично задържан, реших, че е по-добре да остана в чужбина, докато се изясни това очевидно недоразумение", пише мажоритарният собственик на КТБ.

Той подчертава, че в този момент не си и представял, че безотговорността на държавните институции ще стигне дотам да се окажат сред инициаторите за унищожаване на КТБ.

Банкерът заявява "най-отговорно, че през онази черна седмица от 13.06 до 20.06, бидейки във Виена", след като видял очевидното нежелание на БНБ да заеме адекватна позиция, и страха на Иван Искров от прокуратурата, взел тежкото решение да поиска специален надзор за КТБ.

"В нито един момент не ми е минавала дори мисъл да се крия. Самолетът ми беше във Виена, нямаше повдигнати обвинения, още по-малко - международна заповед за арест, но изпратих самолета с екипажа в София", добавя Цветан Василев.

По думите му, скрит останал фактът, че за периода 2011 - 2013 г., за който е обвинен, че в съучастие е присвоил 206 млн. лева, банката е капитализирана с 500 млн. лв.

"Вместо тази информация, бе пусната нескопосаната история за изнесени чували, надлежно съчинена на една улица с име на латиноамериканска столица (на ул. "Монтевидео" (столица на Уругвай) се намира следственият отдел на Софийска градска прокуратура - б.р.)", добавя банкерът.

В същото време в КТБ по различни сметки на фирми останали над 220 млн. евро, но и този факт бил скрит.

Мит номер две: Василев се крие

Според банкера причината за сегашното състояние на КТБ и на финансираните активи е бруталната атака от страна на някои институции "под умилителния поглед на БНБ и на тогавашното правителство" и Иван Искров, който в прав текст му заявил, че нямало "да тръгне срещу прокуратурата".

"Разполагам с неопровержими доказателства за манипулиране и изнудване на клиенти с цел изтегляне на техните средства, създаване на изкуствена паника, координирано изтегляне на средства на държавни фирми. Целта беше фалиране на банката на всяка цена и придобиване на някои от апетитните активи на безценица. Става дума за активи, които решително бях отказал да "предоставя" месец преди това, за да запазя жизнеспособността на банката и сигурността на вложителите", добавя Василев.

Той допълва, че и друга банка "бе на ръба на краха само за ден" (ПИБ - бел.ред). Само че в посочения случай „центърът" за управление на държавата веднага включил защитните механизми и положението било овладяно.

Бизнесменът декларира, че ще съди докрай виновните за "грозната война" срещу КТБ, а всички присъдени обезщетения ще вложи във фонд със специални цели.
Но понеже това нямало как да стане от ареста, който "ми бяха предвидили уж мастити прокурори и следователи, на база на измисленото от тях обвинение", това било единствената причина още да не е в България.

Мит номер три: Банката е пирамида

"Тази басня упорито се разпространява от „центъра" за управление на държавата, подкрепян активно от бизнесмена Иво Прокопиев. Фактът, че тези кръгове се обединиха около толкова абсурдно твърдение, говори за нисък интелектуален потенциал. Страшно е, че и Искров се включи в този фалшив хор. При цялото ми неуважение към този човек заради неговото безгръбначие, той е добър специалист. Където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове, казва великият Леонардо да Винчи", заявява още Василев.

Той е категоричен, че банката е финансирала балансирано и отговорно в основните сектори на индустрията, и преди всичко в отраслите, гарантиращи устойчивото развитие на икономиката на страната, което било констатирано и от експертите на международна одиторска компания.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Za
    ZABOBOL
    0 0
    17:35, 23 сеп 2014
    Nerazvenchana,neosporima istina-vsichki falirali bankeri sa DONOSNICI NA DS.Interesno!
Последни новини