Шаламанов отрече да пращаме пехота срещу джихадистите

Военният министър Велизар Шаламанов отрече информация във в. "Дума", че има принципно съгласие България да участва в сухопътни удари срещу "Ислямска държава".
Според изданието президентът Росен Плевнелиев и военният министър са дали принципно положителния отговор на срещата на върха на НАТО в Уелс. Това било потвърдено от два независими един от друг източника.

Държавният глава се съгласил България да участва с "бригада сухопътни войски", както и група военни медици, но само след одобрението от следващия парламент.

Пред журналисти след откриването на Форум за сигурност в София днес Шаламанов категорично заяви, че България не участва в сформираната по инициатива на САЩ коалиция срещу „Ислямска държава”, предаде "Фокус".

„Този въпрос към момента не се дискутира в нашето правителство, тъй като считаме, че нашите способности са ограничени в тази сфера. Нашите ВВС не могат да участват в съвместни операции с такъв интензитет, поради своето оборудване", обясни военният министър.

По думите му страната ни може да помогне чрез хуманитарна помощ и заедно със съюзниците от ЕС и НАТО - с дарения, свързани с леко въоръжение с боеприпаси.

На въпрос доколко сме заплашени от терористични атаки от „Ислямска държава”, Шаламанов уточни, че всички страни, държащи на свободата и демокрацията, са заплашени от едно такова движение, което е против основните ценности.

„Мерки взимаме и на национално ниво, и в рамките на ЕС, и НАТО”, обясни Шаламанов.

Според него се прави възможно най-доброто за защита на интересите ни.

Вчера ръководената от САЩ международна коалиция, в която участват пет арабски държави, започна въздушни удари по позиции на джихидистите в Сирия. Над 120 души бяха убити, а 300 ранени.

12 000 чужденци обаче се сражават за джихада в Ирак и Сирия.
Групировката няма да бъде елиминирана „в рамките на дни или месеци”, борбата срещу нея ще ще отнеме години, призна говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини