Миньори и енергетици протестираха в страната

Миньори и производители на топло- и електроенергия се събраха на протест на главен път Е-79 край с. Драгичево.

Недоволството им е предизвикано от налаганите ограничения от НЕК за производството на електроенергия, предаде БНР.

Те настояват за незабавна оставка на изпълнителните директори, както на НЕК, така и на електроенергийния системен оператор, тъй като действията им не позволяват на миньорите да извършват нормално работата си, което пък води до загуби от производството.

Протестиращите настояват и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), както и ресорното министерство, да предприемат спешни мерки и да преразгледат правилата за търговия с електрическа енергия.

Друго важно тяхно искане е да бъде гарантирано получаването на заплатите.

Очаква се главният път Е-79 да бъде блокиран.

Няма напрежение сред протестиращите.

Междувременно и енергетиците от "Топлофикация Русе" излязоха на протестно шествие в града. Те настояват за разплащане от НЕК, запазване на работните места и редовно изплащане на заплатите. НЕК имат задължения към "Топлофикация Русе" около 12 млн. лв. за последните четири месеца.

"Има вероятност русенци да останат и без парно в навечерието на отоплителния сезон, ако наистина не се преведат средства", каза председателят на синдикалната организация на "Подкрепа" в топлофикационното дружество Тодор Дечев.

Миналата седмица миньорите от най-голямото въгледобивно предприятие в Перник и енергетици от местната "Топлофикация" също блокираха движението по главния път "Е-79" край Драгичево. Тогава Никола Спасов, зам.-председател на федерацията на миньорите към КНСБ, коментира, че необоснованото включване на нови ВЕИ-мощности рефлектира в крайна сметка върху заплащането на миньорите.

Бургаските миньори пък прекараха около 45 часа на 300 метра под земята заради забавени заплати.

Междувременно зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов коментира днес по повод миньорските стачки, че проблем е неефективното управление на тези частни ТЕЦ-ове и мини, които са собственост на офшорни фирми и не е известен реалният им собственик.

По думите му те не плащат концесии, данъци, осигуровки и служебното правителство предприема действия за събирането им.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини