Споразумението за асоцииране ЕС-Украйна в сила от 1 ноември

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС ще започне да действа в пълен обем от 1 ноември т.г.
В интервю за украинския телевизионен канал "1+1" Порошенко определи документа като "блестяща победа на украинската дипломация в тясно сътрудничество с европейската дипломация", предаде БТА.

"Няма да има връщане в миналото. От 1 ноември тази година споразумението влиза изцяло в сила. Никакво отлагане, нищо такова няма да има. При преговорите ние получихме право да защитаваме нашия пазар. Ние получихме достъп до европейския пазар и запазихме нашите позиции. Текстът на споразумението е подписан без никакви изменения и влиза в сила", категоричен бе украинският държавен глава.

На 16 септември Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС беше едновременно ратифицирано от Европейския парламент и Върховната рада.

Съгласно тристранните договорености от ноември м.г. Русия получи уверения, че търговското споразумение ще влезе в сила не по-рано края на 2015 година.
Москва си запази правото да отмени преференциалния режим за украински стоки.

Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле заяви преди време, че отлагането на реализацията на търговското споразумение между Киев и Брюксел може да стане важен фактор за деескалация на конфликта в Донбас.

В петък руският президент Владимир Путин изпрати писмо до Брюксел, за да настоява за преразглеждане на споразумението за асоцииране ЕС-Украйна. Той призова за внасяне на промени в споразумението и заплаши с незабавни и уместни ответни мерки, ако ЕС и Украйна не изпълнят поетия от тях ангажимент да отложат до януари 2016 г. прилагането на икономическите и търговските клаузи в договора.

Брюксел обаче изключи такова нещо, освен ако Киев не поиска.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини