Световен ден балета, на живо с 5 световни трупи (live stream)

В Световния ден на балета (#WorldBalletDay) имаме уникалната възможност да надникнем зад кулисите на най-прочутите сцени. Можем да чуем гласовете на тези, които предават посланията в това елитарно изкуство само с движенията на изящните си тела.

За първи път в интернет се предава 24-часов live stream от 5 мегаизвестни трупи - Националният балет на Австралия, балетът на Болшой театър, Кралският балет на Великобритания, Националният балет на Канада и Балетът на Сан Франциско. Всеки от тях поема водеща роля в живото излъчване за четиричасов период. 

Започвайки с сутрешния клас на всяка трупа, предаването на живо ще продължи с репетициите за предстоящите представления. И така непрекъснатият лайв стрийм ще премине през часовите зони от Мелбърн до Москва, Лондон, Торонто, Сан Франциско.

Светлана Захарова, Болшой театр репетира за балета "Легенда за любовта". Нейната героиня е свръхествествено създание, селфида. Историята е много романтична, а Захарова трябва да бъде ефирна и летяща, да се носи във въздуха сякаш е в безтегловност. "Първо завършва скокът, а след това идват движенията на ръцете", обяснява именитата балерина техниката на "летенето". Особеното в този спектакъл е, че партньорите не се докосват до самия финал. А когато това се случва, селфидата умира.

Как и кой създава магическите костюми за всеки спектакъл, тайните на грима, който превръща танцьорите в митични създания на сцената и още много от света на балета, можем да научим днес, 1 октомври - Световния ден на балета:

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини