Китай предупреди другите държави да не се месят в конфликта в Хонконг

Китайският министър на външните работи Уан И заяви, че други държави не бива да се местя във вътрешните работи на Китай, след като САЩ и други западни държави коментираха протестите в Хонконг.

Уан е най-високопоставеният представител на китайските власти, говорил публично досега за протестите в специалния административен район. "Пекин много формално и ясно заяви позицията си: Хонконг принадлежи на вътрешните работи на Китай. Всички държави трябва да уважават суверенитета на Китай", каза Уан, цитиран от агенция "Ройтерс".

Той направи изявлението си в държавния департамент на САЩ преди разговорите му с държавния секретар Джон Кери, който повтори призивите на Вашингтон към Пекин да прояви сдържаност към масовите протести срещу комунистическото управление.

Уан заяви, че нито една държава, вклюително САЩ, няма да толерира незаконни действия, които нарушават обществения ред. "Вярваме, че властите в специалния административен регион имат способността адекватно да се справят с настоящата ситуация съобразно закона", каза китайският външен министър.

По-късно той се срещна с американския президент Барак Обама, който е казал, че САЩ внимателно следи протестите в Хонконг и призова за мирно решение на проблема. Обама допълни, че по-късно тази година може да посети Китай.

"Имаме големи надежди, че властите в Хонконг ще проявят сдържаност и ще уважат правото на протестиращите да изразяват своите възгледи", каза Джон Кери.

Във вторник представители на администрацията на Обама заявиха, че легитимността на главния администратор на Хонконг Лян Чунин ще бъде подсилена, ако жителите на специалния регион получат възможността да избират от различни кандидати за поста.

Уан се е срещнал по-рано с министъра на отбраната Чък Хейгъл и предстои отново да се срещне с президент. Разговорът между президент и външния министър трябва да подготви почвата за посещението на Обама в Китай през ноември, когато ще се състои азиатско-тихоокеанската среща на върха.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини