Застъпниците на изборите-средство за употреба на бедността и невежеството

Снимка:Дарикнюз

 

Повечето основни играчи за изборите, вече регистрираха в РИК Смолян своите застъпници, които ще бдят за законността на вота на 5 октомври. Цифрата не е окончателна, защото крайният срок за вписването и одобряването им, след проверка на „Информационно обслужване“, изтича на 4 октомври, но едва ли в рамките на оставащите два дни ще има съществена промяна.

Вече пазарили се за застъпници разказват, че цената започва от 50 лв., плюс храна и вода за деня на изборите. Според щедростта на партийните централи обаче и „допълнителните“ ангажименти на въпросните застъпници, мизата може да стигне и до 100лв. На практика обаче, колко ще им се плаща не подлежи на контрол, защото никъде няма изискване тази информация да е публична. Т.е. това не е незаконно.

Практиката в редица страни е застъпниците да са доброволци. Нашенските обаче обикновено получават възнаграждения от щабовете на кандидатите, които подкрепят. 

По правило "Защитниците" на партиите би трябвало да са симпатизанти на определен кандидат или формация и в деня на изборите присъстват в секцията, за да представляват интересите им. Освен да наблюдават преброяването на подадените гласове в края на изборния ден, те могат и да сигнализират за евентуални нарушения.

Дългогодишната практика показва обаче, че масово застъпниците се включват в битката за „честен вот“ заради парите.

Внушителна част от тях дори не знаят какво трябва да правят, други пък не са стъпвали в избирателна комисия. Не е тайна, че през последните години именно партийните застъпници стават „законни продавачи на гласове“ и вероятно и на тези избори ще са част от схемата за купуване на избиратели, смятат анализаторите.

Какви са правата на застъпниците?

Според решението на ЦИК застъпниците на кандидатските листи на партиите, коалициите и инициативните комитети, подпомагат и представляват интересите на кандидатите пред държавните и местните органи, обществените организации и избирателните комисии. Едно лице може да бъде застъпник само на една кандидатска листа, представлявана само от един застъпник в една избирателна секция в изборния ден.

Общият брой на застъпниците на всяка кандидатска листа не може да надвишава броят на секционните избирателни комисии, които за 22-ри МИР Смолян са 270 в цялата област. На тези избори за народни представители общо 109 968 души ще имат право на глас. За доверието им ще се борят 25 политически партии и коалиции.

Кои партии имат най-много застъпници в Смолянско?

До момента най малко застъпници са регистрирани от ПП ГЕРБ, която има решение от РИК за 46 застъпници, а „Атака“ регистрира 138 души.

Най-много -максималният брой от допустимите по закон застъпници- 270 , е регистрирала „Коалиция АБВ - (Алтернатива за българско възраждане)". Само с един по-малко- 269 са вписаните като „пазители“ на вота от ДПС, следвани от ББЦ с 262-ма застъпници.

ПП “Република БГ” е регистрирала 259 застъпници, а Коалиция от партии 

Реформаторския блок до сега е получил одобрение и е регистрирал в РИК общо 239 застъпници. Също толкова- 239 са застъпниците на КП „БСП-лява България".

От „Глас народен“ са поискали да се криминализира плащането на застъпници, защото според лидера им Светльо Витков, цитиран от Нова телевизия, "С криминализиране на плащането на застъпници и представители ще спрат изборните манипулации". Преди година и половина "Глас народен" е внесла в НС 10 предложения, 7 от които са били приети – преференцията, безплатните диспути в държавните медии и други. Точката, която касае платените застъпници не само не се е приела, но и се отменила изричната забрана за плащане на представителите на партия.

Какво ще се случи на вота в неделя , предстои да видим, но по всичко личи, че статуквото ще се запази, реална промяна няма да има, а бедността ще продължи да бъде не само порок за българина, но и солиден ресурс за партийна употреба.

 

Щиляна Чакърова

 





 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини