Обонянието може да предскаже близка смърт

Дали разпознаваме мирис или не, може да бъде предиктор за смърт. Или поне така твърдят авторите на ново изследване.

Ново изследване откри, че когато възрастен човек губи чувството си за мирис, това може да е знак, че смъртта е неизбежна в рамките на пет години.

Проучването е направено от изследователи в Университета на Чикаго и на Националния осигурителен проект за живота, здравето и застаряването. Тестван бил носът на повече от 3000 американци на възраст между 57 и 85 години.

Изследователите поискали от участниците да посочат пет добре известни аромати - роза, кожа, портокал, риба и мента, като изберат измежду няколко ароматни тестера. Обонянието на всеки от участниците било оценено като ниско, умерено или здраво.

След пет години, изследователският екип се свързал с участниците отново. При това било установено, че 430 от тях са починали. По-изненадващо е, че 39% от починалите са имали лош резултат от теста на обонянието им. Само 19 на сто от участниците с оценка "умерено" и 10% със "здраво" обоняние били починали през този период.

След отчитане на фактори като възраст, здравословно състояние и социално-икономически статус, изследователите заключили, че участниците в изследването, които не се справили с първия тест с миризми е четири пъти по-вероятно да умрат в рамките на петте години, в сравнение с техните връстници, които са по-добре с обонянието.

Обонянието е по-точен предиктор при прогнозиране на смърт в случаи с диагноза на рак, сърдечна недостатъчност или белодробно заболяване.

Изследователитевъзнамеряват да задълбочат по-нататък, като изследват на причините за смъртта на 430-те участници в теста, а също и да видят дали резултатите от това изследване се отнасят за по-млади хора.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини