Здравословните модни тенденции, които ни вредят

В съвременния свят всичко се диктува от модата. Напоследък е модерно да се практикува йога, да се яде „здравословно“, Не всички тези тенденции обаче са добри за нашето здраве, предупреждават експертите. Ето и кои са „здравните моди“, с които трябва да внимавате:

Горещата йога уврежда коленете.

Знаете ли, че да правите йога в студио, нагрято до 40 градуса, може и да ви навреди? Вярно е, че тонизирате и разтягате тялото си, но горещината увеличава притока на кръв, мускулите се отпускат и това ви кара да се чувствате по-гъвкави, отколкото сте в действителност. Именно затова можете да натоварите ставите си повече и да се нараните. Огъването, особено на коленете, в затоплена среда е рисково и може да доведе до разкъсване или разтягане на сухожилие.

Спирането на консумацията на бяла захар може да доведе до увеличаване на теглото.

Една от най-големите диетични тенденции тази година е ограничаването на захарта, която е обвинявана за сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане, диабет и затлъстяване. Проблемът е, че алтернативите на захарта често не са по-добри. Можете да консумирате нектар от агаве, мед, захар от захарна тръстика, плодов сироп и т. н., но тялото ви не може да различи тези неща и обикновената бяла захар. Така че, на теория, вие пак си ядете захар, а си мислите, че това не е така и постепенно напълнявате.

Гладуването след 18:00 часа води до безсъние.

Гладуването след 18:00 часа е популярен трик за отслабване, но този метод лишава хората от здрав сън, което е доста нездравословно. Трябва да се стремите да ядете около три часа, преди да си легнете. Просто залагайте на по-леки и нискокалорични храни.

Билковият чай и фрешовете вредят на зъбите.

Същото се отнася за модерната топла вода с лимон. Тези напитки водят до повреждане на зъбния емайл, защото съдържат киселина. Ако сте хапнали грейпфрут за закуска, сложили сте балсамов оцет в салатата си на обяд, хапнали сте ябълка следобед, а на вечеря сте пили чаша вино, то устата ви ще е кисела през по-голямата част на деня, а това може да направи зъбите ви чувствителни.

Високите дози витамини водят до... недостиг на витамини.

Милиони от нас вземат добавки с витамини вярвайки, че те ни защитават от болестта и повишават имунитета ни. Те обаче повишават риска от заболявания и всъщност представляват игра на руска рулетка със здравето ни. Предозирането с определени витамини се свързва с по-висок риск от сърдечносъдови заболявания и рак. Например приема на много цинк, може да намали количеството на мед в тялото, който пък е от съществено значение за здравите червени кръвни клетки и костите.

Избелване на зъбите със сода води до жълти зъби.

Тенденцията за избелване на зъбите с помощта на силно киселинни и абразивни съставки всъщност може да направи зъбите да изглеждат по-жълти, износвайки емайла им. В краткосрочен план зъбите наистина изглеждат по-бели, но след време стават по-тъмни и жълтеникави.

Източник: tialoto.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини