Над 40 хиляди искат разпускане на ДПС като незаконна партия

С невероятна онлайн скорост се увеличава броят на подписалите "Петиция за разпускане на ДПС като незаконно регистрирана партия". Подписката, стартирана на 2 август 2013 г. в peticiq.com, нараства с темпове от около 10 гласа/мин., установи Асеновград.НЕТ. До датата на предсрочните парламентарни избори под нея са се подписали близо 9000 души. След вота обаче е настъпил истински бум - в момента подписите гонят 41 хиляди. Към 18.45 ч. днес те бяха 40 408.

Към самата петиция има над 2 хил. коментара, повечето от които подкрепящи исканията за разпускане на ДПС.

Ето и текстът, цитат от Конституцията, към подписката:

"Незабавно самосезиране на конституционния съд и разпускане на ДПС поради следните причини:

КОНСТИТУЦИЯ на РБ

Чл. 11. (4) Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт.

Чл. 13. 4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.%

Ще се опитаме да внесем яснота, макар и на съвсем базисно ниво. В сайта на НС е публикувано следното:

"Как да внесем подписка в Народното събрание с искане за произвеждане на национален референдум или в подкрепа на гражданска инициатива?

Изискванията, реда и условията за стартиране, провеждане и разглеждане на такива подписки са установени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

С оглед по-бързото и лесно обработване на подписките е желателно вносителите от инициативния комитет да оформят листовете с подписката в папки или подвързани книжни тела, като наред с другите документи при внасянето представят предавателен протокол колко папки съдържа подписката, колко листа – всяка папка и колко подписа – всеки лист. Папките и подписите по възможност е добре да бъдат последователно номерирани, а в описа да се посочва всяка папка от кой номер до кой номер подписи съдържа.

Към подписката се прилага писмо до председателя на Народното събрание, придружено от предвидените в закона документи, което се завежда в интегрираната информационна система на Народното събрание и получава входящ номер. Той се предоставя на представителите на инициативния комитет.

Подписките се внасят и регистрират в Информационно - административния център (ИАЦ) на Народното събрание след предварително уведомяване за датата и часа на внасяне (в рамките на работното време на центъра)."

Ето и самия Закон за участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Сами преценете какви биха могли да са последствията. Нулеви или...?

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ва
    Васко
    15 0
    20:30, 13 окт 2014
    До 500 000 доста има, но ако всеки го поиска може да се случи.
  • 2
    На
    наблюдател
    2 0
    08:47, 14 окт 2014
    Незабавно затриване на двете партии комунистическата маскирана като бсп и турската като дпс. какви 40000 гласа всички българи са за заакриването само шепа продажници-еничери които са в турската партия за келепира но те са готови за всеки които ги ---------
  • 3
    Iv
    ivan_1413308266
    0 -1
    20:36, 14 окт 2014
    vreli nekipeli
Последни новини