4 версии за катастрофата, в която загина шефът на ”Тотал”

Руските власти проучват 4 версии за кастрофата на летище "Внуково", при която загина директорът на "Тотал". В Москва ще пристигнат и френски следователи.
Частният самолет, с който пътувал 63-годишният Кристоф дьо Маржьори, се сблъскал със снегорин при опита си да излети малко преди полунощ московско време. При катастрофата загинаха и тримата членове на екипажа. Инцидентът се е случил при видимост от 350 метра.

Руските власти разследват четири възможни версии за инцидента, предаде БНР.

Шофьорът на снегорина е бил пиян, но не е ясно дали неговото поведение е станало причина за инцидента или става дума за грешка на диспечерите, които са дали команда за излитане, преди да бъде обезопасена пистата.
Ще бъдат проверени също така версиите за неблагоприятни метеорологични условия и грешни действия на пилотите на самолета "Фалкон".

Франция вече е изпратила трима свои експерти от Бюрото за разследване на авиокатастрофи в Москва във връзка със смъртта на директора на "Тотал", съобщи РИА Новости.

При вестта за смъртта на Дьо Маржери, който бе на посещение в Москва за участие в заседание на консултативния съвет за чуждестранните инвестиции в Русия, акциите на "Тотал" се понижиха с 2%. Изпълнителният директор бе един от радетелите за продължаване на икономическото сътрудничество между Русия и Европа въпреки украинската криза.

"Тотал", която е втората по големина компания във Франция с пазарна стойност от 102 милиарда евро, е и сред най-големите чуждестранни инвеститори в Русия и планира да удвои добива си от страната до 2020 година.

Путин: Русия изгуби истински приятел

Руският президент Владимир Путин изпрати до френския си колега Франсоа Оланд съболезнователна телеграма по повод смъртта на Кристоф дьо Маржьори, като отправя молба думи на съчувствие да бъдат предадени и на семействата на загиналите, съобщи преслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС и БТА.

"В лицето на Кристоф дьо Маржьори, Русия изгуби един истински приятел, за когото ще пази най-добър спомен. Изтъкнат френски предприемач, той бе край люлката на голям брой значителни съвместни проекти, положили основата на дългогодишно плодотворно сътрудничество между Русия и Франция в енергийната сфера", допълва в телеграмата си руският лидер.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков изтъкна, че в Москва високо са ценили приноса на Маржьори за развитието на културния диалог и подкрепата му за различни проекти в областта на културата. По думите на Песков, Путин е ценял деловите качества на изпълнителния директор на "Тотал", твърдата му ангажираност с развитието не само на двустранните отношения, но и на взаимно изгодното многостранно сътрудничество като цяло.

Президентът Оланд пък изтъкна таланта, с който бизнесменът е защитавал достойнствата на предприятието си.

"Кристоф дьо Маржьори посвети живота си на френската промишленост и на развитието на концерна "Тотал". Той издигна компанията до ранга на водещите световни предприятия, умело отстояваше класата и успеха на френските технологии в чужбина и имаше големи амбиции за "Тотал", отбеляза Оланд в комюнике, разпространено от Елисейския дворец.

Научавайки за трагичната кончина на Маржьори, френският премиер Манюел Валс заяви, че Франция е изгубила един необикновен предприемач, виден индустриалец и патриот, отбелязва Франс прес.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини