Писториус осъден на 5 г. за убийството на приятелката му

Южноафриканският лекоатлет-параолимпиец Оскар Писториус бе осъден на пет години затвор за убийството на 29-годишната си приятелка.
27-годишният спринтьор с два ампутирани крака бе признат за виновен в непредумишлено убийство на модела Рива Стеенкамп в нощта на 14 февруари миналата година.
Той твърди, че я е помислил за крадец.

В присъдата освен петте години ефективно, има добавени и три години с изпитателен срок за стрелба в ресторант, предаде БТА.

"Присъдата винаги има и субективен характер, защото това не е научно решение. Необходимо е да се отчита тежестта на деяниего, възможността да се поправи провинилия се и интересите на обществото", обясни съдийката Токозиле Масипа.

Тя припомни, че защитата е искала три години домашен арест и изправителен труд, а прокурорът е искал 10 години затвор за убийството.

Масипа отхвърли искането на защитата, че затворите не са приспособени за инвалиди, какъвто е Писториус, и че поради тази причина трябва да се търси алтернативен вариант за наказание.

"За Южна Африка ще бъде лош пример, ако покажем, че затворът за бедните не е същият като затворът за богатите. Надявам се, че присъдата ще помогне на семейството на загиналата да преживее някак си загубата, до колкото е възможно. Но домашен арест е неправилен сигнал за нашето общество. А по-дълъг срок на лишаване от свобода пък ще бъде лошо за реабилитацията на виновния. Затова взехме решение за 5 г. затвор- приемаме, че е балансирана присъда", добави съдийката.

Писториус може да получи съкращаване на присъдата и по-ранно излизане, ако има безупречно поведение и работи в затвора.

Но най-малко 18 месеца той ще бъде зад решетките и едва след това ще може да се надява на съкращаване на присъдата или помилване.

Като утежняващи вината обстоятелства съдийката посочи, че Писториус е стрелял четири пъти към малкото помещение, откъдето чул шум, което е доста малко пространство, за да избяга дори и крадец; както и че е бил обучаван да стреля, така че бил наясно какво произхожда от тези четири изстрела в една посока.

Като смекчаващи вината обстоятелства съдийката обяви, че той веднага е показал разкаяние и емоционалните разстройства след смъртта на момичето са искрени.

Веднага след стрелбата, когато Стеенкамп вече е в тежко състояние, той се е опитал да й помогне, за да оживее.

Максималната присъда, която можеше да получи южноафриканецът, бе 15 години затвор.

От семейството на Рива коментираха след заседанието, че са доволни от присъдата.

През септември параолимпиецът бе оправдан за инцидент, при който е стрелял през гюрука на кола малко след полицейска проверка на пътя в района на Йоханесбург. Писториус бе оневинен тогава и по обвинения за незаконно притежание на боеприпаси.

Писториус е шесткратен шампион на Параолимпийски игри.
Той участва на летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г., където стигна полуфиналите на 400 м бягане срещу състезатели без физически увреждания.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини