Музей на микробите (видео)

Ебола

Не можете да ги видите, но са тук - върху вас, във вас, в носа, ушите, очите, устата и стомаха, по кожата и по петите ви. Благодарение на тях тежите с 2 кг повече, но в същото време ви помагат да сте здрави. Така започва представянето на най-новия музей в Амстердам, посветен на невидимия свят на микроорганизмите. 


Хората на битово ниво обикновено свързват присъствието на микробите с болести и зарази, но те са от съществено значение за нашето оцеляване, казват учените. Една от инсталациите например, показва как микробите живеят върху мобилния телефон. Посетителите могат да разгледат микроорганизмите върху собственото тяло като поставят на скенер ръката си, например. По-смелите могат да се подложат на изпитание с целувка, за да разберат колко от тях са си разменили. 

"Две трети от естествения свят на планетата е невидим. За да си го представим по-ясно,  ще дам пример - всяко човешко същество носи почти два килоглама микроорганизми, а броят им е десет пъти по-голям, отколкото са клетките в човешкото тяло", разказва директорът на зоологическата градина Хайг Балиан. 

На цена 10 евро човек може да хвърли поглед в този огромен непознат свят, в който живеем.  Музеят "Микробия" (Micropia) е част от кралската зоологическата градина "Артис". 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини