Три варианта спасяват димитровградската болница от фалит?

Три варианта за спасение на финансово закъсалата болница в Димитровград предлага управителят й д-р Матей Матеев

Спешни оздравителни мерки за димитровградската болница "Св.Екатерина" предлага новият й управител д-р Матей Матеев. Те са структурирани в три варианта, които предстои да разгледа на заседание в края на октомври Общински съвет -Димитровград. Преди това идеите за стабилизиране на здравното заведение са обсъдени на Медицински съвет, предстои по тях да даде становище и комисията по здравеопазване към ОбС, поясни Матеев.

Предложенията му са резултат от извънредния финансов одит за състоянието на МБАЛ, приключил в началото на месец септември.

"Медицински център І" да бъде под административното ръководство на болницата, включва първият вариант за спасяване на МБАЛ "Св.Екатерина". Д-р Матеев предлага преместване на Детско и Нервно отделение в основния корпус на болницата. В сградата на тяхно място да бъде създадено отделение за долекуване и физиотепария, както и на отделение "Уши, нос, гърло" в част от помещенията на съществуващото сега Очно отделение, е друга от идеите.

"Медицински център І" да бъде под административното ръководство на болницата, включва първият вариант за спасяване на МБАЛ "Св.Екатерина"

Вместо да се готви в кухнята на болницата, която сега предлага скромно меню, Матеев дава идея да бъде използван кетъринг по примера на други болници.

Първият вариант предвижда още и запазване на структурата със съществуващите 8 отделения с леглови фонд, 2 без леглови фонд и лаборатория, болнична аптека и административно-стопански блок е първия от вариантите. В него се предлага, обаче оптимизиране на числения състав от 251 души на трудов договор и 14 на граждански. Според д-р Матеев, с приходите, реализирани от МБАЛ към момента се покриват основно заплатите на работещите. Като пример той даде факта, че сега в разходната част 9% се отделят за лекарства, а 70% за възнаграждения за персонала.

Вторият вариант е запазване на отделенията, без които Димитровград не може - Детско, Нервно, Вътрешно и които работят добре. В този случай губещите се свеждат до минимум или се закриват. Според Матеев, малко вероятно е местните парламентаристи да се съгласят да закрият 4 отделения наведнъж.

Закриване на губещи отделения е втората възможност за местната МБАЛ

Третият вариант е спряганият вече в публичното пространство - искане за откриване на производство по несъстоятелност пред Окръжен съд-Хасково. Това на практика означава в болницата да влезе синдик, да бъде разписан най-напред оздравителен план със съответните мерки и да бъде изпълняван стриктно, посочи управителят. Той бе категоричен, че това не е план за ликвидиране и унищожаване на болницата, а за стабилизирането й във финансово отношение.

Знам за много други болници в България, където влезна синдик, но те "стъпиха на крака" и продължиха успешно да съществуват, заяви управителят. Допълни, че неговите предложения са отворени и Общинският съвет може да допълни нещо, ако прецени.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ме
    мед.сестра
    0 -1
    18:05, 30 окт 2014
    Вариант 5-върнете Боспатчиева и всичко ще си дойде на мястото
Последни новини