Гърция въвежда до 5000 евро глоби за шофьори на ТИР-ове

Министерството на транспорта в Гърция планира глоби до 5 хиляди евро за шофьорите на товарните камиони, които създават риск за пътни произшествия. Причината е в последните катастрофи с жертви. Сред тях бе и български гражданин.

Глоба от 100 до 5 хиляди евро ще заплащат водачите на тежкотоварни автомобили, ако са създали дори предпоставка за транспортно произшествие. При рисково поведение на шофьорите, както и неизправност на автомобила, създали обстановка за катастрофа, глобата ще трябва да се заплаща веднага при съставяне на акта. При драстични случаи се спира от движение камиона, независимо какъв товар превозва и какви са последиците за фирмата, съобщава кореспондентът на БНР в Атина.

Към тази драстична мярка преминава министерството на транспорта в Гърция след зачестилите случаи на верижни катастрофи, предизвикани от ТИР-ове. Промяната в закона е внесена за гласуване в парламента и най-късно до месец ще бъде приета, съобщи транспортният министър Хрисохоидис.

Дава се право на общинска полиция също да прилага глобите в случай, че шофьор е поставил на риск движението на автомобили в района на общината. Засилват се проверките за техническа изправност на товарните камиони, които се движат по транспортната мрежа на Гърция.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини