Апелативният съд потвърди: 3.6 години затвор за Октай Енимехмедов

Софийският апелативен съд потвърди решението на Софийския градски съд, с което Октай Енимехмедов беше оправдан по обвинението за опит за убийство на Ахмед Доган
Енимехмедов обаче остава с присъда за закана за убийство и извършване на непристойни действия в размер на 3 години и 6 месеца затвор, предаде БТА.

Решението на Апелативния съд може да се обжалва или протестира пред Върховния касационен съд.

Мотивите на първата инстанция да оправдае Енимехмедов за умишлено убийство бяха, че не е имал намерение да причини смъртта на Ахмед Доган. Тогава магистратите се позоваха на експертизи и видеозаписи, според които е категорично доказано, че разстоянието между пистолета и главата на Доган в момента на опита за изстрел е значително по-голямо от това, при което може да се причини смърт.

Вещите лица са категорични, че при изстрел от дистанция над 1 см, практически не се очаква смъртоносно увреждане. Такъв резултат може да се получи при дистанция на оръжието до 1 см или при изстрел от упор. Съдиите подчертаха, че пистолетът на Енимехмедов не е бил опрян в слепоочието на Доган.
Освен това, младият мъж не е използвал ножа, който е носел със себе си.

Очаква се да бъдат оповестени и мотивите на Апелативния съд, които най-вероятно са същите като на Градския.

На парламентарните избори Октай Енимехмедов се яви като независим кандидат за депутат, излъчен от инициативен комитет. Съдът дори му разреши да наруши домашния си арест за няколко дни около вота. Той обаче не събра достатъчно гласове, за да влезе в парламента

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини