Украйна провежда предсрочни парламентарни избори

Днес в Украйна се провеждат предсрочни парламентарни избори, предаде ИТАР-ТАСС.

Киев избира нов парламент, който трябва да решава стари проблеми, коментира агенцията.

Припомня се, че президентът Петро Порошенко разпусна Върховната Рада през август, няколко месеца след встъпването си в длъжност като държавен глава.

През месец юли коалиционният блок, в който влизаха партиите „Баткивщина", „Удар" и „Свобода", се е разпаднал, а в продължение на месец след това не бе сформирана нова коалиция. Това даде право на държавния глава да разпусне предсрочно парламента и да насрочи нови парламентарни избори.

Президентът отбеляза тогава, че съставът на парламента не съответства на политическите настроения в украинското общество, което се е променило толкова бързо, че депутатите не успяват да са в крак с него. Той посочва, че дори при искането за обявяване на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР за терористични организации коалицията е събрала едва 232 гласа.

Порошенко смята, че парламентарните избори през 2012 г. не са били нито честни, нито демократични, нито прозрачни и не поради това не съответстват на европейските стандарти.
Той приема предсрочните парламентарни избори като част от плана си за установяване на мир в Донбас.

Очаква се 6-7 партии да влязат в новия състав на народното събрание.

Вероятно Блокът на Порошенко (в който влизат партията му "Солидарност" и партията на кмета на Киев Виталий Кличко) ще победи. За второ място ще се борят партията на премиера Арсений Яценюк и радикалната партия.

5%-овата бариера се очаква да преминат също така "Баткивщина", комунистическата партия.

Вероятно обаче в самопровързгласилите се Донецка и Луганска народни републики вотът ще бъде бойкотиран и ще бъдат избрани само 424 депутати.

Имащите право на глас са 36.5 млн. души. Изключват се отцепилият се след референдум Крим и сепаратистките райони.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пе
    Петлюра
    0 0
    14:05, 26 окт 2014
    Тоя народ не е "надбулен", ама да живеят "честните Майдановски избори" на арсенюк фашизенюк и вся остальная сволач!
Последни новини