Тунел под Босфора свързва двете части на Истанбул

По-рано от очакваното ще бъде завършен пътният тунел, свързващ европейската и азиатската част на Истанбул. Той ще бъде готов още през 2016 г., съобщи транспортният министър на Турция Лютфи Елван, цитиран от "Хюриет дейли нюз".

Строежът на тунела "Евразия" започна през февруари и се очакваше да бъде завършен през август 2017 г. Но изглежда това ще се случи до края на 2016 г. "Строежът на една трета от тунела е завършен. Надяваме се да го довършим по-рано, отколкото планирахме. Около 100 000 коли се очаква да преминават през тунела ежедневно след завършването на проекта", заяви Елван и допълни, че той ще може да поеме 130 000 коли дневно.

Той каза още, че проектът ще помогне за облекчаване на задръстванията в Истанбул, където има над 3 милиона регистрирани автомобили. "Въпреки че броят на регистрираните в Истанбул автомобили нарасна със 70% от края на 1990 г., не наблюдаваме такова увеличение на броя на колите, преминаващи по двата моста на Босфора, тъй като те са използвани до максималния им капацитет от самото начало", заяви Елван.

"Смятаме, че трафикът ще се облекчи с откриването на третия мост над Босфора идната година и тунела "Евразия" през 2016. Този тунел ще намали броя на колите, преминаващи по мостовете на Босфора с около 10%", допълни Елван.

Около 1,5 милиона души преминават всеки ден от европейската в азиатската част на Истанбул. Общата дължина на новия тунел ще бъде 5,4 км, от които 3,34 км ще бъдат под морето. В най-дълбоката си точка тунелът ще се намира на 106,4 метра под повърхността.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини