Игра на „горещ картоф“ заради екарисажите

В петък стана ясно, че екарисажът във Варна спира да събира трупове на умрели животни от цялата страна от 1 ноември заради липса на финансови средства. Причина за решението е това, че БАБХ не е плащала за дейността от декември миналата година.

Ситуацията с другия екарисаж - този в Шумен, е идентична и там също преустановяват своята дейност.

И все пак - кой е виновен за ситуацията? Оказва се, че става дума за "горещ картоф", който се подхвърля между агенцията по храните и Министерството на земеделието и храните.

Според д-р Пенчо Каменов, главен санитарен инспектор в БАБХ, парите (10 млн. лв.) е трябвало да бъдат предвидени в бюджет на министерството. От своя зам.-министър Марина Баркалова отговори, че до август месец средства на екарисажите не са били изплашани. Същевременно спорната сума въобще не е била превидена в бюджета на министерството, който вече е на дефицит в размер на 60 млн. лв.

Задълженията може да бъдат разплатени единствено след актуализацията на бюджета. Това стана ясно в ефира на bTV.

Ако спорът не бъде решен в скоро време, ще се премине към директно загробване на труповете на животните. Това обаче ще доведе до санкции от страна на Европейската комисия. Зам.-министър Баркалова изрази надежда, че няма да се стига до там и добави, че представители на двата екарисажа са поканени на разговори в Министерството.

От своя страна зам.-директорът на Варненския екарисаж Георги Недев заяви, че десетмесечието държавата дължи 3 млн. лв. Досега се е работело със собствени средства. Това обаче не може да продължи.

Недев потвърди, че е ако не двете заведения - във Варна и Шумен, спрат работа, ще се наложи загробване на труповете, което може да доведе до замърсяване и плъзване на зарази.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини