Ще махат хората на ДПС от ръководни постове

Хора на ДПС няма да има на политически позиции, които не са конкурсни-това се отнася както за областни управители, така и за зам.-министри и шефове на агенции.
Това заяви във Варна съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев, цитиран от Дарик.

„Хората, които са били част от предишното управление и са провеждали съвсем различна политика, не би трябвало да бъдат част от новото управление. Това не е репресия, нито политическа чистка. Това е нормален процес. Неслучайно тези позиции са политически и са на подпис на министър или премиер", добави Кънев.

Той припомни и че едно от предизборните обещания на реформаторите е именно трайното и стабилно изваждане на БСП и ДПС от изпълнителната власт.

Според Кънев от тук нататък българският политически живот трябва да върви по линията на диалога и консенсуса, но провеждането на реформите изисква за достатъчен период от време бившите управляващи да не бъдат част от мнозинството и част от формирането на законодателната воля на парламента.

Кънев смята, че създаването на коалиция, в която един от партньорите е коалиция само по себе си, увеличава риска от партийни назначения и разширяване базата на администрацията, за да се удовлетворят повече желания.

"Това обаче не трябва да се приема и администрацията дори да бъде намалена, там, където е нужно", коментира той.

Очаква се днес да започне процедурата по определяне на зам.-министрите в правителството, като най-вероятно ГЕРБ ще има по един във всяко ведомство.

Вече се работи по разпределението и на ръководствата на парламентарните комисии, като се очаква депутати от Реформаторския блок да оглавят няколко.
Засега се знае, че ГЕРБ ще предложи на основния си коалиционен партньор вътрешната комисия, която да бъде оглавена от бившия шеф на контраразузнаването ген. Атанас Атанасов (ДСБ).

Кънев няма амбиция да бъде председател на парламентарна комисия, но каза, че ще се ангажира към работата на правната и социалната комисии, както и тази за борба с корупцията и конфликт на интереси.

За "Южен поток"

Общата позиция на четирите партии, сформиращи мнозинството е, че проектът за газопровода "Южен поток" може да се развива при стриктно спазване на европейските изисквания и при доказана икономическа ефективност, каза още депутатът, цитиран от БТА.

За момента обаче проектът не отговарял и на двете изисквания.

Той допълни, че ще направи необходимите сондажи дали мястото на влизане на тръбата на нашата територия не може да бъде променено, тъй като е проблем за развитието на община Варна в южна посока.

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ba
    badema
    1 -28
    14:46, 10 ное 2014
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 2
    Ba
    badema
    1 -28
    14:46, 10 ное 2014
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 3
    As
    Asynchronyous
    10 -1
    16:58, 10 ное 2014
    Ем ко да ги праят? остана и да ги оставят
  • 4
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    8 -5
    17:47, 10 ное 2014
    Рамадан къзалбашев си връща на дохан ага за нещо...
Последни новини