С намеци и недомлъвки Местан посочи Иван Костов като „КОЙ”

Ние сме универсалният виновник за всичко в България. Сега се надявам да не сме виновни и за кражбата на тефтерчетата на Филип Златанов. Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан.
Като ще си говорим за модела „Кой”, да стъпим на някаква основа, призова Местан. На предложение основата да са изчезналите тефтерчета на Златанов, Лютви Местан отвърна, че иска да разбере кои са лицата, криещи се зад всички инициали там, не само Б.Б., Ц.Ц., И.Ф., Д.П. Явно трябва да се зададат въпроси на Делян Пеевски, на Искра Фидосова дали се крият зад тези инициали, каза лидерът на ДПС.
На въпрос дали ДПС не си е виновно за „митологемите” – например преяждането с власт, в Нова телевизия Местан отговори, че „сигурно и ние сме виновни”. Как обаче седи митът за КТБ като банка на властта и категоричната ни решимост да стигнем докрай със случая? В 43-тото Народно събрание ние предложихме международна фирма да проследи паричните потоци в КТБ. А с коментари, че това било все едно Хитлер да предложи закон за защита на еврейчетата, само се бламира нашата инициатива да се търси истината, твърди Местан. И добави, че е предложен изаконопроект от Делян Пеевски и Йордан Цонев – нека в Народното събрание има спорове, да се извае законопроектът като непреодолим закон, заяви лидерът на ДПС.
След като на Местан му беше припомнено, че Ахмед Доган и Емел Етем са имали кредитни карти без лимит в КТБ, той извъртя, че щяло да се доказва тепърво дали Доган си ползвал картата и дали „по-скоро” не му била разплащателна. Ако се докаже обаче, че дъщеря ми например има консултантски договор за 30 хил. лева месечно, нека има публичен линч, хвърли намек по адрес на Иван Костов лидерът на ДПС. Предлагаме разговор от гледна точка факти и ако това се неглижира, какво ще стои – ще останат митологемите, подчерта Местан.
Консумира ли отново власт г-н Пеевски и консумирал ли е такава по времето на предишното управление на ГЕРБ – такава информация нямам, продължи Местан. Нека тези въпроси бъдат отправени и към господин Борисов. Поздравления за тези въпроси, защото не ги чувахме досега – имаше само въпрос „Кой”, а отговорът няма как да е в първо число, измъкна се леко лидерът на ДПС. Поехме си политическата отговорност за избора на Пеевски за шеф на ДАНС, явно не бяхме направили точна оценка на обществената нагласа, лаконично добави председателят на ДПС.
По въпроса с Христо Бисеров Лютви Местан беше категоричен, че иска да приключи разследването и тогава ще говори. Не знам какво става там, но политическата ни реакция беше съвършена – не разпънахме чадър над него. Не, не разбирам – така Местан отговори на питане дали Бисеров няма нещо общо със скарването на Пеевски и Цветан Василев. В плен на митовете сме, ако си мислим, че КТБ е фалирала заради едно скарване. От докладите на квесторите стана ясно, че банката е била приключила отдавна – беше ясно далеч преди това, с журналистическите разследвания в „Капитал”, похвали Местан медиите на Иво Прокопиев. КТБ приключи, защото не е била банка, категоричен беше лидерът на ДПС и призна, че „периодът на приключване” е 2009 – 2014 година. Не е проблем да се проследи при кого КТБ е продадена – при г-н Иван Костов. Това са фактите, а как се тълкуват е различен въпрос. Между 2009 и 2013 година ДПС беше опозиция, припомни Местан.
ДПС никога не е имало сметки в КТБ, но други едни пари се оказаха там – и тук връзките „основател”, „дъщери” е по-голямо основание да се предположи какъв ще е отговорът на въпроса „Кой” и да е съвсем различен, пак хвърли камък в градината на Иван Костов лидерът на ДПС.
По въпроса със сътрудничеството за Държавна сигурност, Местан каза, че през 1978 година е бил в казармата – на 17 години и 9 месеца. За две години бях войник в униформа – не цивилен, а под клетва и при изпълнение на заповеди. От този период Комисията за досиетата огласи картон, не досие в ДС. Заявявам категорично, че в съзнателния си живот, като студент, като учител не е давал доноси за службите. Ако някой успее да покаже не донос, не клевета, а дори една дума, аз повече няма да се занимавам с политика. Говоря изрично за цивилния си живот, каза Местан. Той коментира и, че при унищожаване на досиета и оставане само на картончета има и протокол за унищожаване на досието. Припомняме, че 144 хил. досиета на Държавна сигурност са били унищожени и "прехвърлени на картончета".
Нямаме проблем да подкрепим закон за лустрацията, но това предполага да няма разместване на пластове. Сега обаче има прегръдка между власт и Държавна сигурност, прегръдка с най-ретроградното от националпопулизма, завърши Местан. Той се оправда, че "Атака" е била част от предишното управление, но всъщност ДПС не ги приемали и даде като доказателство предложение, оспорено в Конституционния съд (бел. ред. - за мораториума за продажба на земя на граждани и юридически лица от ЕС). Сега обаче правителството изпълнява популистичната програма на "Патриотичния фронт" и това е страшно, обобщи Местан.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини