Audi изобретиха синтетичен дизел от въздух и вода

Можем да обявим Audi за най-алхимичната автомобилна компания. Ако преди време изобрети горивото e-gas, послужило за прототипа g-tron, сега компанията представи технология за получаването на синтетичен дизел, при това само от въздух и вода. Системата вече се тества експериментално в завода на марката в Дрезден, пише autobild.bg.

Какъв е принципът на получаване на горивото? Въглеродният двуокис се черпи директно от въздуха с помощта на специална технология, предоставена от партньора на Audi в този проект - Climeworks. Следващата стъпка е електролиза на водата, процес, при който тя се разпада на кислород и водород (припомняме ви го, ако не сте внимавали в часовете по химия).

Е, после на свой ред най-лекият химичен елемент в природата реагира с въглеродния двуокис при температура от порядъка на 220 градуса по Целзий и под налягане от 25 бара. Резултатът е течно съединение, кръстено Blue Crude. После то се преработва до получаването на синтетичен дизел без сяра и ароматни въглеводороди и с високо цетаново число. При зареждането на автомобила можете да го смесите с конвенционалното гориво в каквато си пожелаете пропорция.

На този етап заводът на Audi в Дрезден е в състояние да произвежда около 160 л Blue Crude за денонощие. 80% от това количество могат да бъдат преработени в синтетичен дизел.

Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини