Тунис избира президент

Президентските избори в Тунис са първото пряко определяне на държавен глава след отстраняването на Зин Бен Али. Те са част от пълната политическа трансформация, след като през октомври бяха проведени и парламентарни избори.

По всеобщо мнение Тунис е държавата, която най-успешно се справя с последиците на Арабската пролет. Световните медии обаче определят вота като кръстопът, а гражданите трябва да изберат посоката – демокрация или връщане към стария режим.

Фаворитът Беджи Каид Есебси скоро ще навърши 88 години. Той е основател на партията Нидаа Тунес, която е първа политическа сила в страната. Това, заради което Есебси печели подкрепа, е политическият му опит и добрите позиции в чужбина. Критиците обаче казват, че той представлява миналото.

Настоящият президент и кандидат за нов мандат Монсеф Марзуки изглежда единствената алтернатива. Той определи себе си именно като бастион срещу завръщането на бившия политически елит.

Ако никой от кандидатите не постигне резултат от 50%, ще се проведе балотаж. В гласуването могат да вземат участие 5.3 млн. души

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини