Ало измамниците с нова схема

Преди около седмица непознат мъж се обадил, твърдейки, че е от Булстат и поискал от жена 170 лева годишна такса за актуализация на данните на фирмите. Тя се усетила, че такава такса няма как да съществува и става въпрос за телефонна измама.

Анонимни мъже звънят на фирми, представят се за служители в регистър Булстат и искат годишна такса, каквато не съществува, информира Нова тв. Става въпрос за класическа телефонна измама с цел рекет, но този път е замесена и държавна институция.

Екип на Нова се обадил на мобилния телефон, от който звънят измамниците и се представил за фирма, която връща обаждане. Отново е обяснено, че става въпрос за годишна такса. Мъжът на телефона дори обяснил, че ще направи услуга и ще опрости таксата за миналата година, която са пропуснали да поискат, стига да си платят новите 170 лева. А за тях щели да им изпратят куриер.

В края на разговора се оказва, че мъжът дори не е запомнил от коя фирма се обаждат, въпреки че преди това обясни как именно тя не си е плащала мнимата такса от две години.

От Агенцията по вписванията категорично отрекоха да събират годишни такси и обясниха, че става въпрос за класическа телефонна измама. Сезирана е и прокуратурата, която възложи експресна проверка на СДВР. Очаква се развръзката.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Га
    Галеници
    10 0
    22:54, 23 ное 2014
    Схеми ще има, докато няма адекватно наказание. То трябва да прави непривлекателна цялата печалба от измамата. Примерно глобата е в размер на десетократната стойност на всички измами от този тип, известни до момента. При невъзможност да се плати, виновникът и роднините му трябва да я отработят. Съдът трябва да постанови и срок за това.
  • 2
    77
    777
    7 0
    09:19, 24 ное 2014
    Няма ли кой да им пръсне халките на птези изроди
Последни новини