Учат децата що е икона и молитва

Децата ще се учат на вяра в неделното училище


Що е икона и що е молитва ще усвояват 16 хасковски деца в новата учебна година по вероучение и богословие. Тя се провежда в неделното училище към църквата „Свети Архангел Михаил” и е изцяло по желание на учениците и главно на техните родители. За разлика от традиционните часове, тук не се пишат отсъствия и не се изучават законите на науката, а по-скоро принципите на вярата. Спорно е дали тя започва с икона и молитва, но това запомнила майка на възпитаница от миналогодишното неделното школо. Не че не питала детето си какво учат, но не успя да формулира по-рационален отговор за питащите я външни на инициативата хора. Добави само, че дъщеря й е много религиозна от години, може би покрай баба си. Детето се радвало много както на иконки и кръстчета, така и на всяко посещение в църквата. Като добри православни християни, семейството й не пропускали голям празник в който да не запалят свещичка в храма.

Повечето от 16-те ученици са нови, макар училището да се провежда от 2012-та година. Затова впечатленията им граничеха с очакванията, видимо формулирани от техните родители-как да се държат едни християни и как трябва да се отнасят хората едни към други. Механичния отговор бе с любов, но поне за децата бе ясно, че тази форма тепърва щеше да се пълни със съдържание. Дори и половин поглед показваше пък, че видимо много набожните родители, припяващи със свещениците, не са склонни да отговарят на въпроси от рода на „Не е ли за предпочитане децата да си почиват от ученето в неделя”. Поне за малките ученици отговорът не изглеждаше много очевиден.

От две години инициативата се мъчи да прихване хасковски корен, но по разочарованото твърдение на храмовия Отец Златко, през минали години училището се свеждало до само две-три редовни деца, след първоначалното ентусиазирано начало.
За свещениците отговорът е в ерозията на вярата. За по-просветените скептици пък гледната точка е, че християнството по-скоро е етическа норма на поведение, която се прилага в ежедневието, усвоява се от семейството и не може да се научи в никакви училища. Бъдещето ще покаже кои са прави

Г.Христов

В тънкостите ще ги посвещават свещениците Златко и Никола/на снимката/

16 деца започват учебната година
Училището е в храма Св. Архангел Михаил
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Xa
    XACAH
    16 -5
    19:30, 23 ное 2014
    Hubavo nesto detsata da si znayat religiyata i religioznite obi4ayi zastoto ot 1944 do 1989 godina komunistite napraviha balgarite ATAİSTİ vqrvast 4ovek zlo ne pravi ot koyato religiya da e
    • Ja
      Jack Bauer
      1 -1
      13:07, 24 ное 2014
      А ти вярващ човек ли си?
  • 2
    Ot
    otwratena
    2 -2
    14:11, 24 ное 2014
    БРАВО !!!Но това е задължение и на родителите.На тези които се самоуважават !
Последни новини