eHorizon предвижда пътя пред автомобила

Нова платформа предвиждане пътя пред автомобила, съобщи разработчикът Continental. Наречена „динамичен електронен хоризонт” или eHorizon, системата ще дебютира на изложението CES 2015 в Лас Вегас през януари.

Използвайки карти HERE на Nokia и облачни аналитични технологии за автомобили на IBM, платформата на Continental следи и анализира променящи се фактори като време, инциденти или задръствания, за да „предвиди” пътя пред водача.

Динамичният eHorizon разчита на данни от сензори на други автомобили и източници, вкл. интернет, за да дава информация в реално време. Oблачната инфраструктура на HERE анализира постъпващите данни и непрекъснато изпраща информация към автомобила, за да може той да се адаптира към маршрута.

Системите за асистиране при управление могат да бъдат подготвени за предстоящи пътни ситуации много преди сензорите на автомобила да разпознаят ситуацията

Continental доставя не само хардуера, но и развива алгоритмите, които анализират всички получавани данни, с цел генериране на единен поглед върху дигиталната карта. Вече е установено е, че Scania камиони, оборудвани с eHorizon, са спестили повече от 63 милиона литра дизелово гориво, или около 86 милиона евро от 2012 г. досега на транспортните компании.

Системите за асистиране при управление, вкл. спирачни и такива за управление, могат да бъдат подготвени за предстоящи пътни ситуации много преди сензорите на автомобила да разпознаят ситуацията. Така например, ако динамичният eHorizon алармира водача за започващо задръстване след завоя, автомобилът ще намали постепенно скоростта си, вместо да започне напълно спиране, когато сензорите му засекат препятствието.

Други интересни приложения са оптимизираното управление на двигателя при хибридните автомобили, както и увеличаването на пробега при електрическите автомобили. Динамичната информация за трафика и времето помага за увеличаване на пробега, а хибридните автомобили могат да преминат повече разстояние без помощта на двигателите с вътрешно горене.

Continental ще демонстрира тези възможности с 48-волтова Eco Drive System с предсказващо управление на енергията по време на CES 2015, съобщиха от производителя на гуми и технологии за автомобилите.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини