Полша възмутена от спален комплект за нацисти, пуснат у нас

Посолството на Полша у нас изрази съжалението си, че в България е пуснат в продажба "спален комплект за нацисти" с щампа с лагера на смъртта Аушвиц.
В популярен сайт за обяви у нас на 28 ноември бе пуснат в продажба спален комплект със свастика и принт на нацисткия концентрационен лагер.
Цената на спалното бельо беше 70 лева.

По-късно обявата беше свалена от администраторите на сайта.

Лагерът Аушвиц (на полски Освиенцим) е построен от нацистите на територията на Полша в периода на германската окупация по време на Втората световна война.

"Изразяваме съжаление, че с маркетингова цел се използва трагичната съдба на над 1 млн. души, включително десетки хиляди поляци, погубени в този концентрационен лагер. Оценяваме този продукт като проява на лош вкус и се надяваме, че подобни стоки, пропагандиращи злото, няма да се допускат до продажба", заявиха от дипломатическата мисия на Полша в София.
Оттам обаче добавят, че високо оценяват реакцията на медиите, които са разгласили и осъдили този изключително неприятен инцидент.

Съдържанието на обявята със спалното бельо е обект на Наказателния кодекс, според който проповядването на фашистка или антидемократична идеология се наказва със затвор от три години и глоба до 5000 лв.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини