Шофьор прегази пешеходци в Дижон с викове ”Аллах акбар”

Шофьор на автомобил, вероятно неуравновесен психически, е прегазил пешеходци в Дижон, Франция, с викове "Аллах акбар" ("Бог е велик" на арабски).
Ранени са 11 души, от тях двама тежко, но без опасност за живота има, съобщава източник близък до разследването, цитиран от Франс прес и БТА.

Нападението беше извършено около 20 часа (19 по Гринуич) вчера в центъра на Дижон. Извършителят е арестуван.

"Мъжът е роден през 1974 г. и има типичен профил на неуравновесен човек", съобщава източникът. Според него извършителят е бил пациент на психиатрична болница.

"За момента исканията му остават неясни", добавя същият източник. Той е заявил, че е действал за децата на Палестина.

Нападението се случи ден след нападението на полицейско управление в град Жуе-ле-Тур. Тогава нападателят рани трима полицаи с нож, като също крещеше "Аллах акбар", припомня АФП. Снощи вътрешният министър Бернар Казньов заяви пред френски медии, че нападателят в Жуе-ле-Тур, който е приел исляма, изглежда също е бил психически нестабилен.

През октомври палестинец се вряза с колата си в група хора на трамвайна спирка в Ерусалим, при което загина тримесечно момиченце.

„Съвременните екстремисти не са заблудили се, а психично болни хора, които не може да бъдат излекувани, а само унищожени. Това са хора, които са поели път срещу исляма, своя народ и закона.” Това заяви президентът на Чечня Рамзан Кадиров, цитиран от РИА Новости и "Фокус".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини