Пенсионната промяна. Не е грешка, а кражба

Пенсионната промяна

Не е грешка, а кражба

От анализ на Стоимен Войнов в "Дневник"

Ако ме убедят, че това, което сме приели днес, е грешно, ще вляза в системата общата, ще го променим. В този момент нямат нито един довод. Броих ги, това, което говориха днес, национализация - няма такова нещо, право на избор – прекрасно, никой не кара хората да си теглят парите от фондовете. Къде е грешката? Не мога да я видя."

Бойко Борисов пред "Панорама" 

Грешката не е една, а много. Ето най-големите:

1. Защо е нужен капитал на пенсионната система?

Не случайно в пенсионния модел има два задължителни елемента - солидарен и капиталов. Причината е, че при солидарния работещите сега плащат пенсиите на родителите си. В икономики, които растат и населението се увеличава, това е подходящ модел. В България демографската тенденция е негативна - населението намалява, безработицата е висока, икономиката стагнира, а броят на пенсионерите расте. Заетите все по-трудно ще могат да плащат пенсиите на поколението преди тях.
Затова е нужно да се натрупат спестявания, капитал, за да могат доходите от тях да подпомогнат текущите плащания от солидарния фонд (НОИ) и пенсията да е по-голяма.

Първата голяма грешка е, че т.нар. избор всъщност е отказ от капиталовия принцип, което е фундаментална промяна и голяма крачка назад към социализма. Тя показва, че финансовият министър Владислав Горанов или действа злонамерено, или няма идея от пенсионно осигуряване и не подозира вредите върху най-важната социална система.

Въпреки заклинанието за избора, свободата и демокрацията предпочитанията към НОИ явно ще бъдат облагодетелствани от изискванията в наредбата, която ще урежда детайлите, както и от негативна кампания за пенсионните фондове. Борисов вече обяви, че е накарал депутатите на ГЕРБ бюджетната комисия и КФН да направят проверка на  лицензите им. 

2. Т.нар. реформа разчита на измама.

Недопустимо е подход от типа "кьорав карти не играе" да е принцип на държавното управление. Идеята всъщност разчита на ниската финансова култура и незаинтересованост на голяма част от осигурените, за да се постигне един вид доброволна национализация. Основният трик е, че който не каже изрично, че иска да остане в частен фонд, парите му се национализират (местят се в НОИ). В краен вариант това може да се сравни със ситуация, в която този, който изрично не заяви до месец, че иска да е свободен, влиза в затвора.

Гражданите са свободни по рождение, а парите им са тяхна частна собственост, докато изрично не заявят нещо друго. Абсурдно е в закон да се залага, че гражданите изначално се отказват от собствеността си в полза на държавата. Това е неконституционно и подвеждащо.

Очаква се по унгарски маниер процесдурата по декларирането на избора да е максимално оскъпена и затруднена с нотариална заверка, административни удостоверения, такси и т.н., за да обезсърчи хората да се "разправят" за сравнително малка сума. С особена сила това важи за осигурените, които са на работа в чужбина - те вероятно ще трябва да изхарчат повече от размера на спестеното.

Бъдещата държавна пенсия (от НОИ) ще зависи от състоянието на бюджета и икономиката, нивото на доходи и инфлация, а не толкова от вноските. Държавата не казва какво предлага след 20 години срещу средно 2 до 3 хил. лв. на човек, които се кани да събере от частните фондове.

3. Застрашена ли е финансовата стабилност? Да.

Първо, към държавата ще потеглят над 500 млн. лв., които фондове държат на депозит в банки. |След кризата с КТБ и проблемите в ПИБ банковата система и без това не е в цветущо здравe. Това са и най-ликвидните активи. След това ще започне разпродажба на акции, облигации и имоти. Пенсионните фондове са най-дългосрочните инвеститори в икономиката. Ако трябва спешно да разпродават, нищо чудно 8-те млрд. лева стойност на активите им, в която се целят политиците, да спадне на 4-5 милиарда. Това ще се случи по чисто пазарни причини.

Второ, между фондовете има добри и гнили ябълки. Добрите ще успеят да мобилизират ликвидност, но тези, които остават техни клиенти, ще са онеправдани, защото за тях ще останат по-лошите и по-неликвидни активи. Гнилите ябълки няма да успеят да се разплатят и вместо със свежи пари за дупката в бюджета на НОИ държавата ще се окаже с още една дупка - от лошо управляваните портфейли на някои от фондовете.

Така държавата сама ще предизвика пирамидален тип криза, защото първите изтеглили в "гнилите" фондове ще спечелят за сметка на по-бавните. И вместо кеш ще национализира само загуби. Това е още една много, много голяма грешка. Но би могла да се избегне, ако се направи оценка за въздействието на закона и стрес тест на пенсионни фондове.

5. Непрофесионално запълване на дупката в НОИ.


Ако беше добра политика, финансовите пазари нямаше да реагират толкова зле. Промяната разчита, че бъдещите ангажименти на държавата за изплащане на пенсии от НОИ формално не се смятат за държавен дълг. Но по същество става дума за заем. Държавата прибира едни пари сега срещу ангажимент да плаща пенсии в бъдещето. Ако някой се съмнява в изложените аргументи, може да погледне графиката на 5-годишната застраховка срещу фалит на България (Credit default swap). Тя се повиши с 30% от обявяване на пенсионната промяна.

Пенсионното осигуряване е поредният сектор, в който политическата корупция съсипва съществуващ бизнес и доверието в икономиката. Тази грешка може да е фатална не само за това правителство.

6. Инструмент ли е за превземане на чужд частен бизнес? Възможно е и не е за първи път.

Най-ярката демонстрация на същата корупционна коалиция - ГЕРБ - ДПС, по време на първия управленски мандат на ГЕРБ беше казусът "Юрий Гагарин". По подобен начин се прие закон, който забрани производството на цигарени филтри в България.

Целта беше да се окаже натиск върху собствениците да продадат фирмата, който успя. След около половин година тя беше купена от "Булгартабак", който се контролира от структури около ДПС и Делян Пеевски. По-късно дискриминационният закон беше отменен.

В случая с пенсионните мерки също се казва, че могат да отпаднат след време. Въпросът е на кого от чуждите собственици на някой от големите фондове няма да му издържат нервите и ще си продаде бизнеса на ниска цена. Има ли съмнение кой ще е купувачът?!

След фалита на КТБ, спирането на "Южен поток" и лошите резултати на "Булгартабак" моделът "Кой" е без ясен източник на финансиране. За да съществува, схемата на ДПС, към която сега отново е приобщен и ГЕРБ, има нужда от непрекъснат източник на пари.

Да се сложи ръка на част от спестяванията за пенсия не е грешка, това е кражба.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ан
    антимишок
    0 -3
    09:43, 23 дек 2014
    леле,то наистина имало още пари в частните фондове-то не бяха протести и вой по медиите!!!а да се убедите сами какво „щастие" е с парити ти за пенсия да оперират ЧАСТНИ пенсионии фондове попитаите някой от десетките милиони в америка,западна и средна европа чиито „лични партиди" изчезнаха яко дим?!и всички тези хора сега разчитат на ДЪРЖАВАТА да им осигори някаква,дори и минимална пенсия!!!!
Последни новини