Човешка намеса скъсала дигата, ”удавила” Нова махала

Човешка намеса е станала причина за пробива на дигата и наводнението на николаевското село Нова махала.
Това изтъкна пред журналисти днес областният управител в Стара Загора Георги Ранов, цитиран от БТА. Той е сезирал за това Окръжната прокуратура.

Преди 10 дни стотици жители на Нова махала бяха евакуирани, след като река Тунджа заля селото. Няколко постройки бяха срутени, а много други напукани.

Комисия е установила, че дигата край Нова махала е подкопана от частна фирма поради изземане на пясък от нея. Това е позволило придошлата вода да я скъса.

В селото и общината се е знаело за това, че дигата е компрометирана, но никой не е сигнализирал - подчерта областният управител на Стара Загора и призова в такива ситуации всеки да си носи отговорността.

"Законът за бедствията и авариите е категоричен, че първото нещо, което се прави, са преписките на общините - т.е. изработването на преписката до Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за финансиране и започването на строителството е задължение на съответната община", припомни зам.-областният управител Маноил Манев.

Той обясни, че финансирането идва от две посоки - едната е от Междуведомствената комисия, а другата е от бюджета за бедствия и аварии на самите общини.

По думите му обаче за съжаление много от общините през последните години са "забравили" да поддържат бюджета за бедствия и аварии.

"Така че е рано да се говори за начало на възстановителни дейности, докато общините не изготвят своите документации със съответните проекти и разчети", заключи Манев.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини