БГ изселници си искат отнетите през 1989 г. турски имена

"По официални данни в България през 1984-1985 г. са били насила заменени с български имената на над един милион български турци, между които е имало и починали хора. Ние настояваме да бъдат възвърнати турските имена на всички, включително и на починалите, без да се налага да подават молби за това или да се прилагат каквито и да е законови разпоредби". Това заяви Юксел Йозкан, председател на Федерацията на балканските турци и на Дружеството за култура и сътрудничество на балканските изселници-Балгоч, най-влиятелните граждански организации на изселниците с обществен статут в Турция, предаде БТА.

По думите му след премахването на режима на Тодор Живков и демократичните промени в България "частично" са били възстановени отнетите права на българските турци през 1984-1989 г. "Но не бе потърсена необходимата отговорност от виновните.

Българският министър председател Бойко Борисов тези дни чрез социалните медии постави този проблем на вниманието на обществеността", каза той. Изявлението на Бойко Борисов е било посрещнато "със задоволство" от гражданските организации на българските изселници в Турция и като показател за това, че разрешаването на проблемите във връзка са асимилационния процес не търпи отлагане. В Турция обаче недоумение е породил фактът защо Бойко Борисов е направил това изявление през социалната мрежа, която както е известно, не се ползва от много хора, обяснява той.

"Според нас изразената от българския министър-председател позиция относно негативните последици от асимилационната кампания щеше да бъде по-убедителна, ако той я беше изразил чрез официалните средства за информация в България", подчертава Юксел Йозкан.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Sc
    Scarface
    15 -13
    19:02, 2 яну 2015
    Взимаите ги и марш към турция
    • Xa
      XACAH
      7 -6
      23:09, 2 яну 2015
      Turtsİte ne napuskat bg no vİe balgarİte masovo napuskate bg İ detsata vİ ne znayat balgarskİ dorİ İ tİ İzpolzvas nİc vmesto balgarskoto sİ İme lİ4İ sİ 4eva e sram no nİe turtsİte ne se sramuvame no vİe ste natsİya s kuha glava da vİ eba mamata do 9 kolyano
  • 2
    Ум
    умопомрачен
    9 -6
    22:02, 2 яну 2015
    Майка Турция е в Турция. Тук е бащата. Дръжте се за нея, защото той е под съмнение.
  • 3
    Въ
    Възродител
    0 -1
    10:45, 3 яну 2015
    Късно се усети Бай Тошо за възродителния процес. Протече набързо и това породи напрежение. Гърция , например , провежда подобна политика повече от 30 години. Турското население в северна Гърця беше изолирано то миграция - построиха им пътища , училища и т.н. Създадоха университет в Комотини и ред други политики. В резултат на това в гръцкия парламент има един депутат от турски произход и много , много не му дават думата. Голямата екскурзия през 1989 можеще да довърши процеса на намаляване на популацията , но турското разузнаване усети настъпващите промени и за да не загуби турското население Турция затвори границата на 22/08/1989 г.
    Тогавашните лидери на турците и създатели на нелегално движение , бяха изселени още през май 1989 в Европа и сегашните лидери на ДПС бяха доносници на службите.
  • 4
    Ба
    бай шиле
    1 -1
    10:47, 3 яну 2015
    Хасане,куха галава имаш Хасане
Последни новини