Бъдещите дрони всъщност ще са летящи смартфони

Безпилотните летателни апарати ще останат гореща тема още дълго време. Все още продължават дискусиите между компаниите и институциите как да се регулират дроните. Поне до 2017 г. няма да има ясни регулации в САЩ, където се очакваше да бъде даден и пример за останалите държави.

Същевременно самите дрони все още са далеч от напълно развити. Технологията е в самото си начало въпреки сериозния напредък от последните една-две години.

Според футуриста Золтан Истван

дроните на бъдещето ще изглеждат много по-различно

от сега. "През следващото десетилетие ще видим възхода на леките и компактни дрони, които може да носим в джоба си. Практически това ще са летящи смартфони. Наричам ги така, защото някои производители смятат, че дроните могат да заменят смартфоните като основния метод за комуникация. Те планират да оборудват дроните си с много повече неща от само камери", коментира Истван пред изданието Vice.

Той дава и аргументи защо това би се харесало от хората. "Искам моят смартфон и приятел Siri да бъдат във въздуха, за да следват дъщеря ми до училище, да видят дали пощата е дошла, да огледат двора, за да не излизам. Не е трудно да се представят много причини

защо летящ смартфон ще е полезен

допълва Истван.

Футуристът отбелязва, че няма как да се избегнат и злоупотребите. Летящите смартфони ще могат да се използват за проследяване на хора, обмен на нелегални стоки и др. "Не очаквайте помощ от правителството. Досега неговите реакции по темата са бавни, объркани и практически антитехнологични", коментира той.

За да могат личните дрони във формата на летящи смартфони да станат масови, именно правителствата ще трябва да ги разрешат. Истван очаква умерена позиция от страна на институциите по света. Той прогнозира, че в крайна сметка дроните ще бъдат разрешени, но с множество ограничения. Например забранени зони за използването им, защото никой не иска стадионът на голям мач да бъде покрит от дрони например.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини