Делото „Октопод" започва отначало

Мегаделото "Октопод", по което обвиняем е бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, ще започне отначало при нов съдебен състав заради процедурата срещу съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова. Това съобщи пред Би Ти Ви председателят на Етичната комисия във Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров.

В момента Ченалова е отстранена от длъжност за шест месеца заради дисциплинарни производства, които ВСС заведе срещу нея, след като френският посланик сигнализира за опит за кражба на френската фирма "Белведере".

По думите на Тодоров при преценяването дали съдия Ченалова да бъде временно отстранена до приключването на производствата големият спор между кадровиците на съдебната власт е бил за това кой е по-големият обществен интерес - дали знакови дела да тръгнат отначало заради отстраняването й, или съдията да продължи да работи, за да не спират процесите.

"Ние бяхме поставени в положение на цугцванг – при всички положения ще бъдем оплюти. Преценихме, че водещият интерес е да имаме вярата на хората в правосъдието. Затова и делото "Октопод" започва с нов съдия", обяви членът на ВСС.

Той допълни, че след избухването на скандала с "Белведере" във ВСС са получени шест сигнала срещу съдия Ченалова, като по всички тях се извършва проверка. По думите му срещу сидията в момента се водят две дисциплинарни производства – за "Белведере" и за дело в Македония отпреди години за източване на 2.5 млн. долара от македонския държавен тютюнев холдинг, като по това дело Ченалова е била адвокт пълномощник на една от страните.

Гледането на делото "Октопод" от съдия Ченалова също бе белязано от скандал, след като Делян Пеевски обяви, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е настоявал именно тя да бъде избрана за председател на съдебния състав. Самата Ченалова отрече да се е срещала с Цветанов и той да й е оказвал натиск и отказа да си направи отвод по делото - нещо, което бе поискано от защитата на Алексей Петров.

Попитан дали има вариант Ченалова да се превърне в единствената изкупителна жертва на скандалите в съдебната система, Ясен Тодоров обясни, че във ВСС постъпват много сигнали, магистратите също се самосезират по публикации и Ченалова не е единственият проверяван. По думите му и други магистрати са отстранявани от системата, като даде пример с градския прокурор на София Николай Кокинов. Кокинов беше уволнен, след като в медиите изтекоха скандални записи от разговор между него, Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов, от който пролича как се оказва влияние върху съдебната система.

Попитан кои са другите двама съдии от Градския съд, в чиито ръце са съсредоточени голям брой знакови дела (за необичайната концентрация първа заговори бившият председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова – бел. Ред.), Тодоров обясни, че в момента тече проверка и ВСС ще коментира след излизането на резултатите. Той се опита да омаловажи проблема с разпределянето на делата и управлението на СГС, като го представи като борба между различните лобита. "Има едно противоборство между Българската съдийска асоциация и Съюзът на съдиите в България", заяви Тодоров.

"Мисля, че няма полититчески лобита във ВСС. Аз съм избран от парламентарната квота и никой не се е опитвал да ми оказва влияние през мандата ми", допълни магистратът ,който изтъкна, че сегашният състав на съвета работел и е наложил повече наказания от предшествениците си.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини