”Нафтогаз” съди ”Газпром” за $6.2 млрд.

"Нафтогаз Украйна" иска от "Газпром" чрез Стокхолмския арбитражен съд $3,2 млрд. за намаления транзит на руски газ през нейната територия.
Заедно с лихвите сумата възлиза на $6.2 млрд., предаде ТАСС, цитиран от БТА, позовавайки се на съобщение на руския газов гигант.

Освен това "Нафтогаз Украйна" иска да бъдат променени тарифите в договора за транзит "така, както ще бъде посочено в по-нататъшни писмени съобщения на "Нафтогаз Украйна" в съответствие с основните принципи на шведското договорно право".

През 2014 година транзитът на газ през Украйна за Европа е бил 58,9 милиарда кубични метра спрямо 83,9 милиарда кубични метра газ през 2013 година и 92,2 милиарда кубични метра газ през 2009 година.

В края на миналата година украинската държавна компания "Нафтогаз" преведе на "Газпром" първи транш от 1,45 млрд. долара просрочен дълг от общо 3,1 млрд. долара.

Вчера стана ясно, че "Газпром" е намалил доставките на газ за Австрия през 2014 година до 4 милиарда кубични метра, Това е с 23,5 процента по-малко в сравнение с доставките през 2013 година, когато са били предоставени 5,23 милиарда куб. метра газ.

"Газпром" съобщи, че е подписал с австрийската енергийна компания О Ем Ви (OMV) допълнение към действащия в момента газов договор, който има за цел да адаптира договорните условия към променящите се пазарни ситуации и да се направи руският газ по-конкурентоспособен на австрийския пазар.

"Дългосрочният договор вече има нови условия", се казва в съобщение на О Ем Ви, в което страните не разкриват подробности.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини