Историческо: Най-българската община с най-голяма безработица

Ивайловград оглави челото по безработица в региона

Исторически обрат в търсенето и предлагане на работа регистрира хасковската Агенция по заетостта. За пръв път може би откакто има официална статистика №1 по безработица в региона е община Ивайловград. Планинците никога не са се отличавали с прекалена заетост, но и никога не са били в челото на тази класация. Отчасти защото на глава от населението има най-малко роми, традиционно считани за най-големите безделници. На този принцип №1 по айляк в повечето случаи са били Симеоновград /всеки 4-ти от малцинството/, Тополовград, Маджарово /след закриването на мините/, дори Димитровград и Хасково. В момента обаче граничната с Гърция община държи палмата на първенството с 25.5 % незаети, от 2658 души трудоспособно население. Следват обичайните заподозрени от Симеоновград и Тополовград.

Обясненията за куриоза са няколко, с различна степен на сериозност. Зевзеците твърдят, че това не е изненада, защото Ивайловград е известен като истинско гнездо на бракониери-половината ловят незаконно риба, другата половина вадят незаконно гнайс. Всичко това е сива икономика и не влиза в никакви отчети. По-сериозното обяснение е, че близостта на уж изпадналата в криза Гърция изсмуква трудовия потенциал на Ивайловград. Много местни работят земеделска работа през лятото, други остават в тамошния хотелиерски бизнес целогодишно. Докарват си добри доходи без официално да се водят на работа у нас. И на фона на безработицата, Ивайловград са сравнително малък консуматор на социални помощи. Водят обичайните заподозрени, а по абсолютна стойност на усвоени помощи - най-големите общини и региони в областта.

Като става дума за Хасково, областният град измести Свиленград като център на най-заетите. На фона на близо 12% безработица в областта, Хасково има само 8.6 % незаети. Това е втори пореден месец /ноември, декември/, в който градът е на първо място в класацията по трудова ангажираност. И оборва насаденото мнение, че в Хасково няма работа.

Безработните жени са 57 % от всички, а по възрасти най-нежелани за работа са хората от 50 години нагоре. Само 9 % от безработните са висшисти, но тук обяснението е, че висшисти в Хасково няма толкова много заради липса на университети, а тези които завършват другаде, остават обикновено там.

Ако на някого му е станало оптимистично от изнесените цифри, нека се замисли над тази - 5 575 от всички 12 368 регистрирани безработни, са такива трайно. Тоест, с повече от 1 година /до 10 г/ регистрация в Бюрото по труда. Професия безработен работят цели 45 % от незаетите в Хасковско.

Регионът ни е на 10-то място от 28 възможни в класацията на недоимъка /безработицата/. В една друга класация пък сме на предпоследно място по заплати след Видин.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини