Беливанов ще следи общината за безплатното саниране

Областните управители ще контролират общините в процедурата за безплатното саниране на панелните блокове  от одобряването на сградите до приключване на проекта. Това стана ясно от днешната среща на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова с граждани в залата на НТС в Хасково. Изискване по програмата е една фирма да санира един блок. „Така ще се даде работа и на малките строителни фирми и ще доведе до икономическо оживление на регионите”, обясни тя. Министърът обясни, че общините имат няколко варианта за избор на фирма-изпълнител – една обществена поръчка с обособени части за всеки блок, отделна процедура за всяка сграда или един изпълнител, който да възлага всеки обект на отделна фирма. Подписването на договора между общината и всяко сдружение на собствениците пък ще става след одобрение от областния управител, като представител на държавата, разясни Павлова. На срещата присъстваха областният управител Добри Беливанов, депутатите Делян Добрев и Евгения Ангелова, както и заместник-кметът на Хасково Нели Станева, която обясни, че в общината има сформирана работна група, която ще подпомага гражданите в процедурата.  

За бъде включена панелката в програмата, е необходимо 100 процента съгласие на собствениците. За регистрация на сдружението на собствениците са достатъчни 67 процента от тях, но за участие в програмата останалите трябва да декларират съгласие за участие. Това може да стане и по пощата – с нотариално заверено пълномощно или съгласие - за хората, които живеят в други градове или в чужбина.

Присъстващите в залата стотици  граждани засипаха Павлова с въпроси – от остъклените тераси, през липсващи и неоткриваеми собственици, до юридическия статут на регистрираното сдружение. „Това сдружение се създава с определена цел – участие в програмата за саниране. То има ограничени пълномощия и не може да се разпорежда със собствеността”, обясни регионалната министърка. Тя допълни, че държавата не се интересува дали отделен собственик на жилище е платил данъци или сметки към Енерго и ВиК. „Това не интересува държавата. Интересува ни единствено да има 100 процента съгласие на всички и осигурен достъп до жилищата”, допълни тя.

Пълен запис от срещата на Лиляна Павлова с граждани в Хасково можете да гледате по телевизия еTVв понеделник след новините.

Тодор Кръшков       

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    34
    34678
    36 -23
    14:11, 31 яну 2015
    Парите не се отпускат от Европа, авсичко се финансира от държавата, това бе заложено в предизборната програма на герб,които изпълниха обещаното
  • 2
    Са
    саниране
    12 -10
    14:25, 31 яну 2015
    пари няма -действайте самият факт че спорим откъде са парите е показателен
  • 3
    Ку
    *** от герб
    21 -16
    16:30, 31 яну 2015
    Целта на герб е да купи гласове по този начин.
  • 4
    Ка
    КАЗАХ
    16 -7
    16:32, 31 яну 2015
    Сега и аз да ви кажа , кауни - з милиона бг лефа ще има за хаскьой , списъка със сградите вече е предаден от баце ви гошу /иванов/ в министерствуту, така че не се "стеснявайте" повече и лягайте с чорапите
  • 5
    55
    5544
    20 -13
    17:17, 31 яну 2015
    Дори да стане санирането което е малко вероятно ако досега сте пла6тали 200 лева данак след санирането 6е пла6ате 260 за6ото 6е се дигне дана4ната оценка на имота ето това е безплатното .
    • 66
      6644
      16 -12
      17:47, 31 яну 2015
      Всявате излишни страхове и пишете глупости.След като се санира сградата всички собственици ще са освободени от данък, а пък такса битови отпадъци от 2016 ще е на количество отпадъци, а не на данъчната оценка. Първо четете, питайте, после пишете тук!
Последни новини