НАП напомня: Младите семейства могат да се възползват от данъчно облекчение

Младите семейства могат да намалят данъка върху доходите си с размера на лихвата по ипотечния си кредит, припомнят от Националната агенция за приходите. Данъчното облекчение дава възможност да се приспаднат от сумата от годишните данъчни основи лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище, предаде БНР.

Приспадането от данъчната основа за младите семейства означава, че със сумата, платена за лихви по ипотечен кредит, се намалява сборът от всички доходи на физическото лице, а не дължимият данък. Така реално основата, върху която се начислява 10 %-ния налог, се намалява.

За да се възползват от това облекчение обаче, младите семейства трябва да отговарят едновременно на няколко условия.

Първото от тях е да имат сключен граждански брак. Към датата на сключване на ипотечния договор поне един от съпрузите не трябва да е навършил 35-годишна възраст, а ипотекираното жилище трябва да е единствено за семейството. Право на данъчното облекчение има само един от семейството, като съпругът или съпругата му трябва писмено да декларира, че се отказва от него. Към документите трябва да се приложи формуляр от банката, от която е изтеглен ипотечният кредит. В него се удостоверява размерът на годишните лихвени плащания по първите 100 000 лева от главницата за заема.

 
Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    2 -1
    20:45, 2 фев 2015
    Чифутски мераци за нова форма на заробване на млади безработни българи...как да не им пуснеш газта и дим да ги няма...
Последни новини