Димитровградски вход се видя в чудо от съседи с психични проблеми

На спонтанно недоволство се събраха днес обитателите на вход Г, за да споделят за нерешения си проблем

Димитровградски блок се видя в чудо от съседи с психични проблеми. Ситуацията е от много години, но търпението на обитателите вече е на изчерпване. Става дума за живеещите в блок №8 на ул."П.Евтимий" и по специално вход Г, които ни потърсиха, за да разкажат за преживяванията си.

Над 30 години на шестия етаж апартамент обитава от майка с двама сина. По думите на комшиите, всички страдат от различни форми на шизофрения. Докато бащата бил жив, положението се издържало някак си. След смъртта му, обаче във входа зачестили пожарите. Съседите с умствени проблеми редовно палели покъщината си, кабели и шахтата на асансьора, хвърляли бутилки с вода от тераса върху главите на минувачите.

В момента апартаментът им е като след война - няма прозорци, опушен от многобройните пожари и почти празен. Ток и вода също няма.

"Живеят като скотове. Тези хора имат крещяща нужда от специализирано лечение или настаняване в здравно заведение. Положението е нетърпимо", разказва домоуправителят Ваня Цонева. От години тя се е ангажирала с въпроса и обикаля инстанциите - прокуратура, полиция, пожарна, спешна помощ, община. На всички тях проблема също е познат до болка, тъй като навсякъде са подавани сигнали.

Единственият начин за решаване на въпроса към момента е да се подава жалба в прокуратурата, тя изпраща призовки на живеещите в качеството им на свидетели, насрочва се и заседание. След него, за период от 1 до 3 месеца поне един от синовете се прибира в психиатрична клиника, най-често в хасковския кв."Болярово". След това всичко отново се повтаря. За пореден път днес по обяд във входа избухна пожар от запален от болното семейство дюшек. Наложило се спешно да се евакуира и майка с бебе, тъй като димът от пожара достигнал апартамента им на 8-ия етаж.

Какво трябва да се случи, някой трябва да загине или да опожарят целия блок, че да се сетят институциите да направят нещо", възмущаваха се хората. Знаеха, че закона защитава съседите със здравословни проблеми, но питаха  "Нас кой ще защити?"

Входа на апартамента, обитаван от психично болните съседи
Една от стаите в апартамента, от където днес е тръгнал пожара
Стаята, която обитава семейството на шестия етаж
Последствията от днешния пожар - счупени стъкла между етажите
Апартаментът няма прозорци, опожаряван е многократно

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини