Курбан за 800 завърши дните на най-тачения светия

С барабани и духова музика Харманли почете Трифон Зарезан

300 килограмово теле бе принесено в курбан за 800 души по повод поредния и последния ден, в който се празнува очевидно най-тачения български светец Трифон Зарезан. Отбелязването му започна на 1-ви февруари, продължи на 7-ми, някои го празнуваха на 10-ти, други изтраяха до датата по стар стил-14-ти. Приносът на Харманли в българската етнографска традиция е Св. Трифон да се празнува на 15-ти. Организаторите от кметството и клуб "Възрожденец" се мотивират, че в улеснение на гражданите се целят в най-близката неделя до утвърдената дата 14-ти февруари. Тази година бяха замислени да е в по-раншна неделя, но тогава пък имаше траур в памет на първия демократично избран президент на България.

15-дневката обаче извежда свети Трифон в челото на най-уважаваните български светци. Други с толкова време за почитане няма, освен известно изключение в лицето на така наречените Богородични пости, които също гълтат две седмици. Ключовото при тях обаче е думичката „пости”, тоест броят се дните до свършека им, докато тук се броят празничните дни с надеждата да се изкяри още някой. Харманли успя.

Градът за пореден път доказа, че е ненадминат в уминеаето да си търси и намира повод за барбекю на открито. Стотици се стекоха пред параклиса на Св. Трифон в местонстта Трифончето за да ядат курбан на аванта и пият безплатно вино. Други обаче решиха да не се бутат до мургавата религиозност омешала множеството благочестиви християни с черпаци. По младите си направиха пикници по склоновете, метнаха пържолите и наизвадиха собствено червено от марката превъзходна, което за разлика от безплатното вино, не сладнеше. На око поне, по повод празника и въпреки мразовитето време бяха дошли към 2-3 хиляди харманлийци, което е всеки 6-ти жител на града, без бежанците. Купонът бе открит лично от кмета Лисков и задочно от Веско Маринов с неговото „Горчиво вино”.Още до обяд част от аудиторията вече не знаеше горчиво ли е, сладко ли е или пък пият антифриз.

Г.Христов

По важното за стотиците дошли на Трифончето бе безплатния курбан

...и 300 литра безплатно червено вино
Господарката на барбекюто, Ралица, водеше млада компания, дистанцирала се от блъсканицата за манджа
Помежду това се зарязваше, отново в отсъствието на митрополията Дядо Галактион
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Св
    свети валентин
    6 -2
    15:34, 15 фев 2015
    Мога ли питам къде е бил тоя съсел галактион по това време
Последни новини